Even over de maan: kloppen alle verhalen nou of niet?

 

Bij mij hangt-ie ook op de wc, de scheurkalender van de gezusters Lexmond. Het is een soort begin van de dag, even kijken wat de boel daar in de ruimte voor me bedacht heeft.

 

 

Net als dat ik horoscopen lees en ze alleen geloof als het mij uitkomt.

 

Als iemand slecht slaapt, dan hoor ik altijd wel iemand zeggen dat het vast de volle maan is. Ik constateer dan altijd dat die maan blijkbaar niet zoveel effect op mij heeft, want ik ben een begenadigd slaper, ook met volle maan. De logica van wetenschappers achter het slechte slapen bij volle maan is dat het simpelweg lichter is buiten, waardoor je langer wakker blijft.

 

In de Volkskrant werd vorige week de maan nog eens uitvoerig besproken, want wat is waar rondom het malle ding? In ieder geval is-ie verantwoordelijk voor de getijden op onze planeet, dus zo mal is-ie natuurlijk niet. De krant stelt in ieder geval dat het geloof in de maan inmiddels bijna mainstream is, wat ook ik kan bevestigen. Misschien dat ik er heel even over na heb gedacht om maanstenen te kopen in de vorm van onderzetters, die ik dan stiekem wat dichterbij mijn raam kan leggen als-ie vol is, zodat mijn vriend het niet merkt. Heel misschien dan.

 

Maar wat weten we nou echt over die maan? Het is één van de vijf manen waar wij nietige mensen op deze aardkloot van weten. De afstand tot de aarde wisselt, maar gemiddeld is de maan zo’n 384.450 kilometer van ons verwijderd. En afgezien van heel veel natuurkundige feiten is dat het in de basis wel zo’n beetje. Al zijn er wel wat organismen op onze aarde die leven met de maan, maar die ken ik verder niet bij naam. Het zijn en blijven per slot van rekening organismen.

 

Toch houdt de maan ons veel meer bezig dan dat, want er zijn talloze onderzoeken gedaan naar de maan en het effect dat ze op ons heeft. Ik had hier ‘hij’ kunnen zeggen, maar ‘zij’ klinkt lekkerder. Zo wijzen meerdere onderzoeken uit dat we slechter slapen, maar veel onderzoekers ontkrachten dit ook weer. Om het lekker overzichtelijk te houden, inderdaad.

 

Wat er zoal gezegd en gedacht wordt over de maan is dan weer van een totaal andere orde. Zo zou de cyclus van de maan invloed hebben op de maandelijkse cyclus van de vrouw. Je zou bij volle maan slechter slapen. De nieuwe maan is schijnbaar een mooi moment om verse plannen te smeden. En vergeet ook vooral niet dat mensen last zouden kunnen hebben van maanziekte.

 

De Volkskrant geeft een duidelijk antwoord via sterrenkundige Vincent Icke van de Universiteit Leiden: “De invloed van de maan op ons leven is nooit aangetoond.” Kijk, en daar heb je meteen weer genoeg ruimte voor speculatie, want er is wel meer niet aangetoond natuurlijk. Het blijkt dat we vooral behoefte hebben aan houvast in gekke tijden, dus is het logisch dat we het zoeken in dit soort dingen. Nou, als dat het ergste is wat we doen. *Scheurt nog een blaadje van haar maankalender. 

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans