Even het nieuws doornemen

 

Heb jij dat ook weleens? Dat je van het ene op het andere moment denkt dat je verstandelijke vermogens het laten afweten? Dat je denkt: ‘Ben ik nou gek geworden?’ 

 

Afgelopen weekend luisterde ik in de auto naar het NOS-nieuws: een verslaggever stond de terugkomst van 900 leden van de studentenvereniging Vindicat (je weet wel: dat beruchte corps uit Groningen) op te wachten. Zij kwamen terug van een skireis naar Italië.

 

Ik probeerde te gokken wat er was gebeurd in Italië: de eigenaar van een pizzeria in zijn eigen houtoven opgesloten, of een heel dorp met een door hen veroorzaakte lawine van de kaart geveegd, misschien hadden zij zich wel bij de plaatselijke maffia aangesloten? Nee hoor, erger, veel erger, anders was er geen verslaggever op afgestuurd. Wat dan wel?

 

De groep was een dag eerder teruggekomen vanwege de coronadreiging. 

 

Breaking news dus, mocht niemand in Nederland missen. 

 

Bij controle bleek niemand besmet. Is het nu al nieuws als iemand níét besmet is?

 

Tot nu toe lijkt het virus zich te verspreiden zonder aanziens des persoons. In de loop van de week rees daar toch twijfel over. In de regering van Boris Johnson zit de minister voor Gezondheid thuis met corona, bij Trump zitten zelfs vijf van zijn naaste medewerkers in quarantaine. Trump zelf denkt dat hij immuun is; daarmee zou hij de eerste mens op aarde zijn. 

 

Over skiën en verstandelijke vermogens gesproken: Het proces van Gökmen T., de Utrechtse tramschutter is afgelopen. Het wachten is op de uitspraak van de rechter. Hij krijgt of levenslang of een lange gevangenisstraf en daarna TBS. Hij zei bij zijn verhoor enkele weken geleden dat hij slechts door de hoogste kringen wilde worden ondervraagd, hij bedoelde de koning. Toen was het mij duidelijk dat hij volkomen ontoerekeningsvatbaar was.

 

De koning was namelijk op dat moment aan het skiën in Lech, die was helemaal niet beschikbaar.

 

‘Excuses’

Excuses begint het modewoord van deze tijd te worden. De burgemeester van Rotterdam bood eerder al excuses aan voor het slavernijverleden, NS-topman Roger van Boxtel bood excuus aan voor het foute oorlogsverleden van de NS, ook de politie liet weten zich te schamen voor misdragingen tijdens de oorlog, de vleermuis bood al eerder excuus aan vanwege de verspreiding van het coronavirus, en nu op maandag bood de koning namens Nederland excuses aan in Indonesië voor de wandaden tijdens de politionele acties kort na de oorlog. Al deze excuses betroffen vooral mis- en wandaden begaan door anderen in het verleden. 

 

Hier is Thierry Baudet de uitzondering: hij begaat misstappen zelf in het heden en biedt daar niet zijn excuus voor aan.

 

Op woensdag werd bekend dat Harvey Weinstein 23 jaar de gevangenis in moet. Natuurlijk overheerst opluchting dat een man die vrouwen zo gekleineerd, geschoffeerd en seksueel onaanvaardbaar heeft behandeld, schuldig is bevonden en gevangenisstraf krijgt. Zelf pleitte zijn advocaat voor vijf jaar celstraf. Meneer zou al ‘teveel geleden hebben’ vanwege de media.

 

En toen kwam de donderdag met de coronamaatregelen.

Er was meer aandacht voor wat er niet was besloten (scholen gaan niet dicht) dan de wel aangekondigde maatregelen die ons leven vanmorgen al drastisch bleken te beïnvloeden: bijna geen files en halflege straten en treinen.

 

België gaat het verst, daar gaan naast alle scholen alle horecagelegenheden ook dicht; en dat in een land waar café’s sociale centra zijn.

 

Wekelijks laat ik corona in perspectief zien vergeleken met de “gewone” seizoensgriep. Tot nu toe heeft corona 116.000 besmettingen veroorzaakt en zo’n 4.000 doden. Per jaar vallen er rond de half miljoen (500.000!) doden door de seizoensgriep.

 

Maar: het coronavirus is zo besmettelijk dat maatregelen niet uit konden blijven. Natuurlijk waren er gisteren weer veel (al dan niet bekende) Nederlanders te horen, zowel binnen als buiten de Tweede Kamer, die niet gehinderd door enige kennis lieten weten dat er nog veel meer moest gebeuren.

 

Zoals een columnist in de Volkskrant schreef: ‘We moeten ons laten leiden door experts en niet door hobby-virologen… Waar sentiment, onderbuik en electorale motieven boven wetenschap gaan, is de weg naar beneden ingeslagen.’

 

In de wekelijkse rubriek: Bijzondere Weetjes.

In de veertiende eeuw werden schepen in Venetië veertig dagen vastgehouden voor de bemanning van boord mocht. Veertig = quaranta. Daar is het woord quarantaine van afgeleid. Dan valt veertien dagen toch weer mee.

 

Maar ook het bijzonder trieste geval van een oudere dame in Noord-Italië, van wie de man plotseling dood neerviel in huis. Zij moest wangslijm van hem nemen, dat werd opgestuurd naar Rome, samen met haar eigen wangslijm. Tot de uitslagen bekend waren, moest zij met het lichaam van haar man in quarantaine in haar huis. Dat duurde dagen. De vrouw bracht bijna al haar tijd door op haar balkon, dan hoefde zij niet aldoor naar haar overleden man te kijken.

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.