In België zijn ze één soldaat kwijt, wij kunnen dat natuurlijk veel beter, wij zijn één miljoen gevaccineerden kwijt.
Als je al een prik hebt gehad, weet je dat er naar jouw BSN gevraagd wordt, zodat er centraal geregistreerd kan worden wie met welk vaccin gevaccineerd is. Goed idee, toch?
Ik ben natuurlijk geen politicus, ook geen ICT’er, maar ik zou toch als eerste gezegd hebben: ‘Wel met één software-systeem werken, hoor!’
Nou, dat lukte de GGD bijna, ze hebben slechts 38 (acht-en-dertig) verschillende systemen gebruikt en zijn dus nu een miljoen gevaccineerden kwijt. Het hoofd van de GGD, André Rouvoet, geeft het ministerie de schuld, Hugo de Jonge geeft de GGD de schuld, het lijken wel politici.
Hoewel er steeds meer gevaccineerd wordt, bungelt Nederland nog steeds ergens onderaan in de Europese ranglijst, dus adviseerde het OMT voorlopig niet versneld te versoepelen, zodat het kabinet ogenblikkelijk besloot versneld te versoepelen. Je mag weer naar theaters en bioscopen, Hugo de Jonge nog niet, maar die heeft gelukkig genoeg DVD’s.
Ik wil niet weer kritiek leveren op Hugo de Jonge, maar hij maakt het me wel moeilijk. Vorige week schreef ik over het feit dat hij boos was geworden op huisartsen die op eigen initiatief kwetsbare mensen in hun praktijk vaccineerden in plaats van het vaccin weg te gooien. Deze week vertoonde zijn eigen ministerie trots een filmpje waarin een huisarts rondreed om kwetsbare mensen te vaccineren met overgebleven vaccin.
Even leek het of Lil’ Kleine voorlopig niet zou kunnen optreden ondanks de versoepeling. Zijn vriendin klaagde hem aan met bebloed gezicht en zonder telefoon, die had haar vriend onklaar gemaakt (eufemisme voor volledig vernield).
Allereerst verbaasde ik me erover dat ouders met de achternaam Kleine hun kind Lil’ noemen, mijn dochter hielp mij uit de droom. Met zulk agressief gedrag kan ik me voorstellen dat hij een pseudoniem nodig heeft.
Wat zei zijn vriendin een dag later: ‘Hij ziet in dat bepaalde dingen anders moeten en wil hier graag verantwoordelijkheid voor nemen.’
Wat zou zij bedoeld met ‘anders’? Dat hij er volgende keer voor moet zorgen dat het bloed niet te zien is?
Stel je voor dat over de vader van de kinderen van Ruinerwold diens advocaat zou zeggen: ‘Hij ziet in dat bepaalde dingen anders moeten en wil hier graag verantwoordelijkheid voor nemen.’ Zouden we hem dan meteen in genade aannemen? Oké, niet boos worden, het ene vergrijp is wat ernstiger dan het andere.
In de week van versoepelingen en Lil’ Kleine zou je bijna vergeten dat de rechter in een bijzondere uitspraak Shell heeft gedwongen meer te doen aan terugdringen van CO2. Bijna grappig zijn de reacties van partijen als de PVV, JA21 en een partij waarvan ik de naam zo weinig mogelijk noem, namelijk dat de rechter op de stoel van de politiek is gaan zitten. Bij deze partijen zijn er bij rechtelijke uitspraken twee mogelijkheden: Zijn zij het met de uitspraak eens, dan deugt onze rechtspraak, zo niet dan is de rechter bevooroordeeld. Deze rechter heeft gewoon Shell gedwongen zich aan de wet te houden.
Het goede nieuws van deze week? ‘Even Tot Hier’, het ongeëvenaarde satirische programma van Jeroen Woe en Niels van der Laan op de zaterdagavond is genomineerd voor de Nipkow-Schijf. Ik ben bevooroordeeld, Jeroen Woe is een oud-leerling van me, maar hun show is echt van een constant hoog humoristisch niveau.
Ook Nieuwsuur en de interview-serie over Srebenica (Coen Verbraak) werden genomineerd, geen probleem, maar ik mis de serie over de Kinderen van Ruinerwold bij de genomineerden.