Ik heb afgelopen weekend voor het eerst meegedaan met de vogeltelling. En ja hoor, verreweg de populairste vogel was ook bij ons de huismus.
Logisch, zou je zeggen in deze lockdown.
Maar vooral onder jongeren scoorde de pechvogel ook hoog; onder de “wappies” waren veel struisvogels gespot, tja die vogels zijn eraan gewend om hun kop in het zand te steken. En nee, het spotten van vogels gebeurde niet door de spotvogels.
Opvallend afwezig in deze sombere tijden was de paradijsvogel. De ijsvogel was wel – vooral ’s nachts – druk in de weer, maar had overdag veel last van de dooi, vandaar het relatief grote aantal dooie ijsvogels.
Komende week ongetwijfeld een overvloed aan ijsvogels.
In Waalre woont een bijzonder vreemde vogel, de zogenaamde piemeltaartenbakker. Naast dat deze bakker mannelijke geslachten verwerkt in haar taarten, staat zij op de lijst van een Islamitische partij. Dat gaat niet samen, vindt die partij. Die vindt die taarten maar misbaksels. Als je denkt dat bij de piemeltaartenbakker de kopjes gingen hangen, heb je het mis. In haar vitrine (haar bakkerij heet “Ouwe Taart”) zwaaien de piemeltaarten je nog steeds vrolijk toe.
Daarnaast kon je ook deze week weer veel vreemde vogels ontwarren in de politiek. Lijstrekker Hoekstra van het CDA kwam vlak voor het weekend uit de ministerraad waarin Mark Rutte tot vijf keer toe iedereen had laten beloven dat er nog niets gezegd zou worden over de mogelijkheid de basisscholen weer te openen.
Gelijk vanuit de ministerraad liep Wopke Hoekstra op de verzamelde pers af en vertelde dat het kabinet van plan was de basisscholen te openen. Is ons Wopke dan minister van Volksgezondheid? Nee, dat is zijn partijgenoot, Hugo de Jonge. Is Wopke dan misschien minister van Onderwijs? Nee, dat is CU-politicus Arie Slob. Maar waar bemoeit deze minister van Financiën zich dan mee? Nou, hij is lijsttrekker van het CDA, er zijn volgende maand verkiezingen, dus vond Wopke het een briljant idee om goed nieuws te brengen.
Later in de week meldde hij dat de commissarissen van overheidsinstellingen (die met weinig werk veel geld binnenhalen) eigenlijk te weinig verdienen. Zelfs zijn eigen partij snakte naar adem.
En, hoor ik je vragen, hoe is het met Hugo de Jonge, toch de vreemdste vogel van dit kabinet? Hij ligt onder vuur vanwege bijna alles, maar vooral vanwege het lage aantal vaccinaties in Nederland. Dus, wat deed hij? Hij stuurde een persbericht de wereld in dat het aantal vaccinaties bijna twee keer zo hoog was als de officiële cijfers aangaven, omdat in ziekenhuizen en verpleeghuizen vast veel meer ingeënt was. Hoopte hij. Een dag later moest hij dat weer terugnemen. Je lacht wat af met Hugo de Jonge. Maar vaak staat het huilen je nader dan het lachen, als je bedenkt wat er allemaal niet goed is gegaan. Gelukkig belooft Hugo dat hij in de toekomst nog meer fouten gaat maken. Maar, stelde hij ons gerust, die ga ik vervolgens wel toegeven (had hij namelijk tot nu toe niet gedaan).
Australische onderzoekers hebben een ranglijst gemaakt van de wijze waarop per land de coronacrisis is aangepakt. Dus niet alleen de vaccinaties, maar het geheel. Van alle 98 landen waarvan cijfers en maatregelen bekend zijn, staat Nederland op een bescheiden, zeg maar gerust beschamende 75e plaats. Ver onder een aantal ontwikkelingslanden.
Gelukkig hebben wij Hugo de Jonge; die geeft zijn fouten tenminste toe.
De enige versoepeling is dus dat de basisscholen 8 februari weer gaan beginnen. Is dat verantwoord? Nee, eigenlijk niet. Worden alle leraren nu bij voorrang gevaccineerd? Nee, eigenlijk niet. Wat doet het kabinet dan wel voor de leerkrachten? Nou, ze kunnen samen met de kinderen bij voorrang worden getest.
Help dat dan? Zeker, als je als juf of meester je oude vader of moeder mantelzorg geeft en die ouder overlijdt aan corona, dan mag je je met voorrang laten testen om te zien of het jouw schuld is.