Even het nieuws doornemen
Gisteren, op de ochtend na de verkiezingsuitslag, zat ik de krant te lezen met Radio1 aan. Plots begon een meisje, aan wie een reactie gevraagd werd, te huilen.
Zij vertelde dat zij een jonge vrouw met een kleur was en een niet-westerse achternaam had. Zij had daar veel last van gehad, vertelde over de toeslagenaffaire, de discriminatie door de belastingdienst en kon haar tranen niet bedwingen toen zij toe moest geven dat zij geen idee had hoe haar toekomst eruit ging zien in Nederland.
Ik was niet alleen geraakt, maar vroeg mij ook af of haar angst terecht was, Wilders is toch milder geworden? Toch maar even zijn partijprogramma erbij gepakt.
Wat verandert er, als hij het voor het zeggen zou hebben?
Welnu, als eerste zou ik niet meer naar Radio1 kunnen luisteren, omdat hij de NOS wil afschaffen, dus ook geen Journaal meer op tv. Overigens vindt hij alle journalisten ‘tuig’, gelukkig niet alleen die van de publieke omroep.
Terecht wordt er vaak op gewezen dat veel van zijn programmapunten niet gerealiseerd kunnen worden, omdat zij tegen de grondwet dan wel tegen Europese regels zijn.
Maar Wilders is tot en met de Hoge Raad veroordeeld voor groepsbelediging en daar trekt hij zich ook niets van aan.
En echt waar, de nummer 2 van de lijst van GroenLinks/PvdA mag wat Wilders betreft niet de kamer in, omdat zij een hoofddoekje draagt; en Dilan Yesilgöz kan beginnen met pakken, zij moet met haar dubbele paspoort het land uit.
En Europese regels? Als het aan hem ligt, krijgen we de gulden terug, onder het motto ‘vroeger was alles beter’, en verlaten wij de EU.
De rijen op Schiphol zijn nu al wereldnieuws; als wij daar ook nog paspoortcontrole voor iedere passagier aan toevoegen, zullen de rijen bij Amstelveen beginnen.
Die Schipholrijen moet je niet verwarren met de kilometers lange rijen voor de voedselbanken. Want Nexit, uit de Europese Unie stappen, zal desastreuze gevolgen hebben voor de economie. Ik kom regelmatig in Engeland, de economische achteruitgang daar sinds Brexit zou een waarschuwing moeten zijn, maar is dat dus blijkbaar niet voor iedereen.
Gelukkig, hoor ik de laatste dagen vaak zeggen, gaat een groot deel van zijn plannen niet door, omdat die onbetaalbaar zijn. Dat klopt, de pensioenleeftijd terug naar 65, geen eigen risico meer in de zorg, dat vraagt miljarden die in zijn programma in de verste verte niet te vinden zijn.
De geruststelling bij deze verkiezingsuitslag komt er dus op neer, dat wij een partij de grootste hebben gemaakt met weliswaar een verschrikkelijk programma, maar dat dat programma gelukkig niet uitgevoerd kan worden. Wel een erg schrale troost. Zeker als je bedenkt dat Wilders echt nauwe banden heeft met de Russische overheid, en als eerste gefeliciteerd werd door de corrupte Hongaarse dictator Orban.
Wat mij zo verbaasde en nog steeds verbaast, is de toon van de Nederlandse omroepen over de winst van de PVV vergeleken met die van de landen om ons heen.
Op onze eigen tv werd slechts gesproken over winst voor rechts dan wel winst voor de PVV. In Duitsland, Frankrijk en Engeland waren de koppen in de kranten en masse heel anders, namelijk: ‘Winst voor extreem-rechts’, ‘Winst voor de anti-islampartij’.
In huilen uitbarsten na deze verkiezingsuitslag is helaas niet onbegrijpelijk.