Erik Scherder kan iets ingewikkelds easypeasy uitleggen

 

Er zijn van die mensen bij wie je aan de lippen hangt als ze iets vertellen. Erik Scherder is zo iemand.

 

 

Deze wetenschapper, die bekend werd bij Matthijs van Nieuwkerk en DWDD, kan iets heel moeilijks zo uitleggen dat ik het toch begrijp. De wetenschap toegankelijk maken, daar houdt hij van. Om mensen iets te leren, daar slaagt deze neuropsycholoog maar al te goed in. Zo wist hij een heleboel landgenoten al aan het wandelen te krijgen, want bewegen is goed voor het brein. De Ommetje-app die hij samen met de Hersenstichting ontwikkelde is razend populair. Want we zitten veel te veel en daar worden we ziek van.

 

Waar veel mensen in deze coronapandemie ook ziek van worden is eenzaamheid. Van jong tot oud, we zijn er niet voor gemaakt om zo lang zonder echt contact met anderen te zijn. In zijn nieuwe televisieprogramma onderzoekt Scherder wat eenzaamheid met ons doet.

 

En daar heeft hij weer een heel toegankelijke invalshoek voor bedacht. Tegeltjeswijsheden. Je kent ze wel, die vierkantjes die vaak in de keuken of op de wc hangen, met een spreuk waar je even over na moet denken. Niks geen hogere wiskunde dus, maar juist alledaagse dingen waar iedereen mee te maken heeft.

 

De spreuk ‘gedeelde smart is halve smart’ is bijzonder actueel.  Met een simpel wetenschappelijk experiment wil de wetenschapper bewijzen dat je fysieke pijn echt minder voelt als je in contact bent met iemand die je lief is. Dat doet hij niet in een laboratorium, maar gewoon op straat met voorbijgangers. Het is echt heel bijzonder om te zien wat er met de proefpersoon gebeurt als ze een tijdje haar ene hand in een bak met ijswater stopt en met de andere hand een geliefde vasthoudt. Het wetenschappelijk bewijs wordt dus geleverd waar jij als kijker met je neus bovenop staat. Hartstikke leuk om naar te kijken.

 

Dat smaakt naar meer. In de volgende afleveringen komen de spreuken ‘eerlijk duurt het langst’, ‘onbekend maakt onbemind’, ‘kiezen doet verliezen’ en ‘eerst zien, dan geloven’ aan bod.

 

Eerst zien dan geloven, deze experimenten? Kijk dan vanavond om 20.30 uur op NPO2 naar ‘Erik Scherder onderzoekt’.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit