Erger jij je ook zo aan het rijgedrag van je partner?

 

Dan sta je niet alleen, want dat doen de meeste mensen!

 

Weet je nog vroeger, voor het navigatiesysteemtijdperk? Hij achter het stuur, zij ernaast met de landkaart op schoot? Hij die altijd net iets te hard reed, zodat zij altijd net iets te laat was met haar aanwijzingen? En dan net die cruciale afslag missen op de Parijse Périphérique waarna de rapen gaar waren?

 

‘Ik zei toch dat je rustig aan moest doen?’

 

‘Maar jij kunt toch zeker wel kaartlezen op z’n minst mag ik hopen? Je zit er maar naast en dan gaat dit ook nog eens mis.’

 

‘Laat mij dan rijden! Dat heb ik sowieso veel liever, maar dat wil jij niet. Dat ik rij en jij ernaast moet zitten de hele dag met die stomme kaart op schoot.’

 

Mocht je de illusie hebben dat dit soort geëmmer in de auto tot het verleden behoort nu kaartlezen niet meer hoeft… Meer dan de helft van alle Nederlanders (namelijk 54 procent) ergert zich nog steeds aan het rijgedrag van zijn of haar partner en daarbij ergeren vrouwen zich nog een beetje meer dan mannen: gemiddeld 59 procent van alle vrouwen en maar liefst 64 procent van de jonge vrouwen. Bij een op de drie stellen eindigen de irritaties onderweg in regelrechte bonje, dus om nou te zeggen dat de vakantiepret al in de auto begint: nee.

 

‘Pas je op? Er zit iemand in je dooie hoek.’

 

‘Ik ben niet blind of zo!’

 

‘Misschien moet je een klein beetje meer gas geven, dat voegt net iets lekkerder in.’

 

‘Bemoei je er even niet mee. Wie rijdt er nou, jij of ik?’

 

Goedbedoelde adviezen zijn een heel groot irritatiepunt. Bloedje-irritant zelfs, al die aanwijzingen op niks af. En toch zijn die bewust of onbewust wel van invloed. Want zo’n dertig procent van alle ondervraagden trekt zich de kritiek van zijn of haar wederhelft toch aan en gaat bij voorbaat al voorzichtiger rijden. Of het is inmiddels zo hoogopgelopen dat de ene helft uit principe al niet eens meer instapt als de andere helft achter het stuur zit. Dat laatste geldt voor acht procent van de mannen en vier procent van de vrouwen.

 

De stellen die elkaar onderweg nog niet de koppen hebben ingeslagen en heelhuids op de plaats van bestemming aankomen zijn er overigens ook nog niet, omdat er tot slot nog wel even geparkeerd moet worden. En juist bij fileparkeren hebben we liever geen partner op de bijrijdersstoel. Vooral vrouwen zijn wat dat betreft liever alleen. Omdat ze er beter in zijn of juist niet is niet onderzocht.

 

Afijn, hoe dan ook: prettige reis samen! In de auto of anderszins.

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans