Endometriose is niet gewoon, het is een ziekte
1 op de 10 vrouwen is iedere maand een paar dagen uitgeschakeld, omdat ze kromliggen van de pijn in hun buik. In Frankrijk gaan ze daar eindelijk iets tegen doen.
Je kent het vast wel, die dagen in de maand dat je je niet fit voelt. Dat je een onrustige huid hebt en een humeur om op te schieten en gekweld wordt door een zeurende buikpijn. Want ongesteld zijn is hard werken. Maar wist je dat 1 op de 10 vrouwen zich die dagen van de maand ziek moeten melden omdat ze er zo’n last van hebben dat ze werkelijk tot niets in staat zijn?
Zij hebben endometriose, een aandoening die vaak pas na jaren wordt vastgesteld. Kort gezegd is het “verdwaald” baarmoederslijmvlies dat op de eierstokken, de eileiders, de blaas of de darmen gaat zitten en buitengewoon pijnlijk kan zijn. Maar helaas wordt het vaak niet door artsen herkend en worden vrouwen naar huis gestuurd met de mededeling dat ze maar een paracetamolletje moeten nemen en met een kruik naar bed moeten gaan. En daar lig je dan… te wachten tot het over is. Je collega vindt je maar een aansteller en je baas heeft er geen begrip voor als je je weer eens ziek moet melden. Daarom lijd je al jaren in stilte.
De Franse overheid doet nu iets heel bijzonders. Zij komt met een nationaal actieplan waarbij er veel geld wordt vrijgemaakt voor wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak van deze pijnlijke aandoening die zelfs kan leiden tot onvruchtbaarheid. Artsen en onderzoekers worden beter getraind in het herkennen van endometriose zodat vrouwen niet jarenlang op een diagnose hoeven te wachten. En er komt een campagne zodat meisjes en vrouwen informatie krijgen over deze aandoening en misschien zelf de symptomen herkennen en zo sneller geholpen kunnen worden.
Zou het niet mooi zijn als men dit ook in Nederland zo aan zou pakken? Want niet alleen Franse vrouwen hebben last van deze chronische ziekte waardoor vrouwen minder goed kunnen functioneren. Wordt het anno 2022 niet eens tijd dat vrouwen met pijn in hun buik serieus genomen worden?