Emma’s eetergenissen: betalen voor brood
Ik eet vaak, veel en graag en dan valt me nogal eens iets op. Vaak zijn dat positieve dingen, maar het komt ook dikwijls voor dat iets me mateloos irriteert.
Of dat nu terecht is of onterecht, soms moet ik even ventileren. Daarom de rubriek Emma’s eetergernissen, met dit keer een klassieker uit de horeca: betalen voor brood.
Als je met je vrienden uit eten gaat, laat je het liefst de hele tafel volzetten. Vol enthousiasme roep je alle bestellingen naar de bediening. Gehaktballetjes, calamaris, friet, natuurlijk een salade voor wat vitamientjes, oh en doe die pulled pork trouwens ook maar. “Wil je daar ook wat brood met boter bij?” Daar kun je natuurlijk maar één antwoord op geven: volmondig ja. Toch jammer dat dat brood aan het einde van de avond dan ineens in drievoud op de rekening verschijnt.
Saus soppen
Brood met boter hoort bij het eten te komen. Punt uit. Mensen maken zich vaak druk over restaurants die geen kraanwater serveren, daar ben ik het overigens ook helemaal mee eens, maar brood valt wat mij betreft in dezelfde categorie. Als ik vis of vlees met een goede saus heb gegeten, wil ik die saus helemaal opeten met een lekker stuk brood. Dat is gewoon onderdeel van de maaltijd.
Stiekem zakken vullen
Kijk, als je ergens aan de bar zit en niet dineert, snap ik het nog wel. Vraag dan vooral ook €3,50 voor een bakje olijven, ik bestel het dan gewoon niet. Als je echt een hele avond ergens eet, vind ik het van de zotte dat een restaurant rekent voor brood. En dan vaak nog stiekem ook. “Nog wat extra brood?” “Ja, lekker!” Boem, vier porties brood voor tafel 21. Score!
Zoals in Italië
Als je dan echt zo graag geld voor je brood wil vragen, doe het dan op z’n minst transparant. In Italië betaal bijvoorbeeld je vaak per persoon coperto, een paar euro voor bestek, brood en water. Het staat altijd duidelijk aangegeven op het menu en het water en brood is onbeperkt. Helemaal prima! Maar stop alsjeblieft met de upsell van brood bij een complete maaltijd, ik bestel al meer dan genoeg.
Redactie Favorflav