‘Eigen Gruis en Puin’ gaat van de buis

 

Da’s een grapje. Ik heb het hier natuurlijk over het programma Eigen Huis en Tuin. Dit televisieprogramma stopt na 30 jaar.

 

Eigen Huis en Tuin (of Eigen Gruis en Puin, zoals we dat hier thuis dus noemen) stopt. Het woon- en klusprogramma is volgens zenderbaas Peter van der Vorst ‘een te duur programma om te produceren met veertig interieur- en tuinmetamorfoses per jaar’. Veertig make-overs per jaar en dat al dertig televisieseizoenen lang.

 

Door het programma zijn we allemaal een beetje opgevoed op het gebied van interieurdesign en ben jij misschien ook wel anders naar je huis en tuin gaan kijken. Want het werd hip om te tuinieren of om je huis een make-over te geven. Vroeger kocht je een bankstel waar je de rest van je volwassen leven op bleef zitten. (Of je moest er onverhoopt doorheen zakken.)

 

Dat is nu wel anders. Ik vond het altijd hartstikke leuk om te zien hoe een slome woonkamer werd omgetoverd tot een waanzinnige living. Voor wat betreft de tuin is dit woonprogramma voor mij een fijne inspiratiebron.

 

Voor hoe het ook zou kunnen, ja. Want waar het mij nog wel lukt om stylish voor de dag te komen met een ander kussentje of kaarsje in mijn woonkamer, is tuinieren voor mij nog altijd te hoog gegrepen. Alles wat ik in een pot plant of in de grond zet gaat dood of staat er binnen de kortste keren verlept en treurig bij. Bij de buren zie ik jaloersmakende potten vol bloeiende violen, rozen in de knop en gras als een biljartlaken zo glad. Blijkbaar heb ik er geen talent voor.  

 

Het tv-programma verdwijnt niet helemaal van de buis. Het komt volgens Van der Vorst vanaf september wel in een andere vorm en lagere frequentie ‘op een mooie nieuwe plek bij RTL 4, zodat de fans hun geliefde gids op het gebied van wonen en tuinieren niet hoeven te missen’.

 

O, gelukkig. Het zou toch wat zijn als ik Boer Zoekt Vrouw-boer en Eigen Huis en Tuin-presentator Tom Groot nooit meer zou zien. Dat zou wel een beetje jammer wezen, nietwaar?

 

Bron: AD

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit