Eerste hulp bij de rotjes van de buurjongen

 

Ach, ja: Oud & Nieuw is ieder jaar een bruisend feestje, met bubbels, oliebollen en met de grote klok mee aftellen. En natuurlijk is er tijd voor spelletjes en wat hilarische terugblikken op het afgelopen jaar. Maar bij 31 december hoort onvermijdelijk ook ál het knallende vuurwerk – en niet iedereen is daar dol op.

 

 

Jaarlijks geven Nederlanders €60 à € 70 miljoen uit aan (legaal) vuurwerk. De schade door al die rotjes, sierpotten en kleurige vuurpijlen loopt al gauw óók in de tientallen miljoenen. De meeste schade is aan huizen en andere gebouwen. Bovendien worden er per jaar ongeveer 500 mensen behandeld bij de Eerste Hulp in het ziekenhuis vanwege vuurwerkongevallen. Vaak gaat het om brandwonden rond de handen, maar 20 procent loopt zelfs hoofdletsel op en een kwart of meer loopt brandwonden op. Brrrr. En het is al zo eng om over straat te gaan rond de jaarwisseling, maar deze cijfers stellen ons niet echt gerust. En dan al die harde knallen op straat – je schrikt je toch elke keer een hoedje. 

 

Toch hebben we ook leuk nieuws. Wat je misschien fijn vindt om te horen: er is een kans dat het gaat regenen tijden de jaarwisseling. Want volgens de weervoorspelling wordt het onstuimig, op 31 december. Huh? Blij zijn met slecht weer? Jazeker. Want als het regent dan is iedereen minder lang buiten en wordt er ook minder vuurwerk afgestoken. En dat maakt behoorlijk uit: dit kan tot wel 5 miljoen euro in schade schelen. Om nog maar te zwijgen over de daling in vuurwerkslachtoffers. Hoe minder vuurwerk, hoe minder ongelukken er kúnnen gebeuren.

 

Wat je hoe dan ook het beste kunt doen, als je extra wilt oppassen met vuurwerk? 

 

  • Zet je afvalbakken eventjes binnen, in de garage of doe ze op slot. Dan kan er ook niets geks mee gebeuren. 
  • Maak je brievenbus dicht, bijvoorbeeld met stevig tape. 
  • Degene die het vuurwerk afsteekt, kan beter niet een capuchon dragen. Let altijd op de windrichting, zet een veiligheidsbril op, neem tenminste 6 meter afstand en steek maximaal 1 vuurwerkstuk tegelijk af. Koop ook nooit illegaal vuurwerk. 
  • Leg blusmateriaal klaar, zoals een blusdeken of een brandblusser. 
  • Meld eventuele schade zo snel mogelijk bij de verzekering. Als een ander door roekeloos gedrag schade heeft aangericht aan je huis of ander eigendom, doe dan aangifte bij de politie. Schade aan spullen is vaak verzekerd door je inboedelverzekering. 
  • Ga ’s ochtends vroeg niet gelijk over de straten met de hond wandelen. Er kunnen dan nog rotjes liggen die wellicht nog afgaan. Het beste kun je wachten tot het regent, maar als het echt droog blijft, gooi dan een emmer water over het vuurwerk. Beter het zekere voor het onzekere. Als het vuurwerk onschadelijk is gemaakt dan kan het gewoon bij het huisvuil in de prullenbak.

 

Laten we hopen op een veilige jaarwisseling – dat zou een mooi begin van 2018 zijn. En vergeet die extra oliebol niet te eten. 

 

 

Door: Redactie Franska.nl

Afbeelding van Redactie Franska.nl