Eerste hulp bij sterven
Dankzij de ‘palliakit’.
Onze gezondheidszorg is hard onderweg om ten onder te gaan aan een woud van regels, veelal bedacht door ambtenaren achter bureaus die weliswaar heel goed zijn in papierschuiven en vuistdikke rapporten produceren, maar die van de praktijk van alledag vaak weinig tot geen kaas hebben gegeten.
Ook de palliatieve zorg in Nederland is de laatste jaren nodeloos ingewikkeld geworden. Voorbeeld: hulpmiddelen zoals incontinentiemateriaal en blaaskatheters mogen van de verzekeraars alleen nog geleverd worden door groothandels en niet meer door lokale apotheken. Dat scheelt tientallen miljoenen euro’s per jaar aan zorgkosten en drukt dus de premie. Maar het nadeel is dat het in noodsituaties bij patiënten thuis soms veel te lang duurt voordat een hulpmiddel beschikbaar is. En dat wil je niet als iemand op sterven ligt en niet meer het bed uit kan om te plassen.
Als dorpsdokter met een specialisatie in palliatieve zorg, merkte dokter Van Ede uit Werkendam hoe grillig het proces van sterven kan verlopen en dat patiënten zich in die laatste fase van hun leven natuurlijk niet aan kantoortijden houden. In plaats van aan het bed te zitten, moeten familieleden daarom vaak halsoverkop naar apotheken ver weg om alle benodigde medicijnen en materialen bij elkaar te scharrelen die nodig zijn om het lijden draaglijk te maken en het naderende einde zo humaan als mogelijk.
Daarom bedacht deze dokter de palliakit: een pakket met alle hulpmiddelen en medicijnen die nodig zijn om terminale patiënten rustig naar hun naderende einde te kunnen begeleiden. De huisarts kan er een recept voor uitschrijven zodra duidelijk wordt dat een patiënt in de laatste levensfase terechtkomt. Die kit staat dan alvast thuis bij de patiënt, compleet met vooraf ondertekende instructies voor de wijkverpleegkundigen, die in overleg met een huisarts direct medicijnen kunnen toedienen of een infuus kunnen aanleggen.
Dokter Van Ede’s briljante vinding is binnenkort voor alle huisartsen en hun terminale patiënten beschikbaar. Want binnenkort vergoeden alle zorgverzekeraars zijn eerste-hulp-bij-sterven-kit. Mogen we hopen op meer initiatieven die de verlammende bureaucratie in onze gezondheidszorg weer wat ontwarren zodat zorgverleners eindelijk weer kunnen gaan doen waarvoor ze zijn opgeleid?
Bron: Volkskrant