Een verbod op social media onder de 15 jaar; een goed idee of slecht plan?
Ik denk terug aan de tijd dat ik opgroeide. Na school snel op de fiets naar huis voor maximaal een uurtje MSN’en.
Met een uitgestreken gezicht predik ik tegen mijn beste vriend dat het echt beter is om ’s morgens je telefoon pas ver ná het ontbijt te pakken. Gewoon op vliegtuigstand dat ding en vooral niet scrollen. Je voelt je zoveel beter, je hebt de godganse dag meer focus en het levert je vooral zoveel op.
Ik werd vannacht om één uur wakker, daarna om vier uur en vervolgens om zeven uur. Drie keer raden wat ik deed. Whatsapp checken, in één beweging door naar Insta, ik opende zelfs LinkedIn. Waarom weet niemand, want geen weldenkend mens doet ’s nachts zaken. D66 pleit er in de Kamer voor om een minimumleeftijd van 15 jaar voor social media op te nemen in de wet. Ik zou ze bijna willen vragen om de leeftijdsgrens nog ietsje op te rekken, want volgens mij knap ik daar zelf ook enorm van op.
Ouwe sok
“We zien dat techreuzen de gezondheid van kinderen heel erg schaden doordat sociale media zo verslavend zijn ontworpen. Daar moeten we iets aan doen, ouders vragen ook om hulp”, legt kamerlid Hanneke van der Werf uit aan RTL. Dat betekent dat bedrijven als TikTok, Snapchat en Instagram kinderen al zó in de tang hebben, dat zelfs ouders het niet meer weten. Ik snap ergens wel dat je dan bezorgd bent. D66 volgt hierin nauwlettend het voorbeeld van Australië, dat volgend jaar social media verbiedt onder de 16 jaar. In Amerika is überhaupt al blinde paniek, omdat TikTok vanaf eind januari van de radar verdwijnt. En nu komt de minimumleeftijd in Nederland dus ook in opspraak.
Ik denk terug aan de tijd dat ik opgroeide. Na school snel op de fiets naar huis voor maximaal een uurtje MSN’en. Het inbelgeluid om verbinding te maken met mijn crush op het wereldwijde web en mijn broer die zonder pardon de telefoonkabel eruit trok, omdat het nu echt zijn beurt was. Geen zorgen, andersom paste ik die tactiek ook met succes toe. Geen Instagram om te zien wie een mooier leven had en je zag alleen in de pauzes wat de populairste meisjes van school uit de kast trokken. Je kreeg een telefoon, omdat je tien kilometer moest fietsen naar school. Beltegoed was schaars, net als de tekens in een smsje. Een smsje ja, ouwe sok dat ik er ben. Het digitale leven was overzichtelijk.
Voor of tegen?
In mijn sociale kring zie ik kinderen veranderen in tieners. Mijn vrienden ontvangen tijdens de vrijdagmiddagborrel verzoekjes voor het installeren van Snapchat van hun kroost, ik moet ze de uitstekende timing nageven, en de paniek slaat meteen toe. “Nee, niet nu al”, zie je ze denken. De grote vraag is: hoe houd je dit tegen én moet je dat wel willen?
Social media slokt en slurpt en vreet je dag op. Uren die je met vrienden kan zijn, waar je slimmer en leuker en ambitieuzer van wordt. Toch geeft het ook een stukje verbinding. Ik weet bijna elke dag wat mijn op Bali wonende vriendin uitspookt. Ik zie de zoons van mijn vriend uit Dubai opgroeien. Het gemak waarmee je in contact en op de hoogte blijft is een cadeautje, maar het is jammer dat het daar allang niet meer om gaat. Het doomscrollen stompt hersenen af. In plaats van je blik te verruimen verdwijn je uren in een klein, kutterig kastje. Als je opkijkt is het ineens een uur later. En dan heb ik het nog niet eens over de pure onzekerheid die zich in ieder kind nestelt. Als ík dat als (redelijk) weldenkend en volwassen mens al heb, wat doet het dan met het brein van zo’n kleine hummel?
Uit onderzoek blijkt dat het algoritme verslavend is, vooral voor kinderen. En eerlijk, als je een kind in ontwikkeling uit de buurt houdt van roken, drinken, gokken en drugs, waarom zou je het dan niet doen bij zoiets als dit? In gedachten hoor ik de zoon van mijn vriendin zeggen “maar mijn hele klas zit op Snap” en dat is precies waar het probleem zit. Plaats je kinderen niet buiten de werkelijkheid door het ze niet mee te geven? En wat gebeurt er dan als ze wél vijftien zijn? Wat ben ik blij dat ik deze beslissing niet hoef te nemen. En als je het zo bekijkt, dan is die minimumleeftijd zo gek nog niet.