Een tomaat met een schoorsteentje

 

 

Monique, oorspronkelijk stilist en later hoofdredacteur van onder meer vtwonen, noemt zichzelf een ‘visual addict’. Altijd op zoek naar mooie dingen deelt ze haar vondsten op Franska.nl.

 

 

 

Wat is het eigenlijk?, vroeg ik me af. Ik zag dit rare ding bij Piet Hein Eek in Eindhoven en viel vooral voor de kleur. Het lijkt wel een coeur de boeuf tomaat met een schoorsteentje. Zodra ik wist dat-ie gemaakt was door Amaro, was ik pas echt verkocht.

 

Dat zit zo.

Mijn eerste kennismaking met de gekke, creatieve Portugese kok André Amaro (hij kan en doet veel meer, kijk maar eens op zijn website) was in 2009 bij een voorstelling in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

 

Orfeo naar Monteverdi, als ik het mij goed herinner, vertolkt door Jeroen Willems. Dat alleen al was een onvergetelijke ervaring. Met eten. Met muziek. Lange tafels, royaal gevuld met flessen wijn en water, antipasti, heerlijk brood en olijfolie. En vooral ook, gek en vrolijk servies. Achter in de zaal stond een staketsel van hout en touwen. Daar kookte Amaro met veel bombarie. Puur eten met een mediterrane touch, zonder fratsen. Precies zoals ik het lekker vind.
Amaro ben ik nooit meer vergeten na die avond. Toen ik hem een tweede keer meemaakte op een een of ander event van mijn werk, kreeg ik na afloop (na een beetje slijmen en bedelen) spontaan een paar van zijn borden mee.

 

Deze tomaat staat alleen maar mooi te wezen. Als hommage aan Amaro

Olijfolie? Of toch maar een bloemetje?

En dat rare, wat-is-het-eigenlijk, tomaatding? Dat is een olievaatje. Denk ik. Voor olijfolie. Ik heb het ermee gevuld maar ik gebruik het nooit. Voor olijfolie gebruik ik een traditioneel en veel praktischer Italiaans kannetje. Deze tomaat staat alleen maar mooi te wezen. Op tafel. Als hommage aan Amaro. Ik denk dat ik er beter een bloemetje in kan zetten.
Het keramiek van Amaro doet mij denken aan het Portugese koolbladerenservies van Bordallo Pinheiro, een klassieker! Hoewel ik het liefst van witte borden eet (daarover een andere keer), zou ik hier wel álles van willen hebben. En dan doe ik er ook nog zo’n prachtig vissenbord bij.

 

Meer weten over Amaro? kijk hier

Iets kopen van Amaro? kijk hier

Genieten van groenten-, fruit- en visserviezen? kijk hier

 

 

 

Monique, oorspronkelijk stilist (later hoofdredacteur van o.a. vtwonen), noemt zichzelf een ‘visual addict’. Ze heeft een hekel aan hypes en houdt van design èn van brocante. Ze vindt reizen net zo leuk als thuis zijn. Haar motto: investeer in herinneringen, kijk vooruit, geniet van vandaag.

Fotografie: amarowebshop.com (tomaat en groentenkistje), bordallopinheiro.com (koolbladerenservies en visbord).