Een student met een sigaret, is dat nieuws?

 

Deze week staat de dochter van Constantijn en Laurentien op de cover van een roddelblad.  

 

 

 

Onder de kop ‘Eloise geniet van het studentenleven’ zien we haar terwijl ze een sigaret rookt. Poeh poeh, nou nou, wat een nieuws, dacht ik. Wat wil de redactie van het roddelblad nou communiceren? Dat ze Eloise hebben betrapt op het roken van een sigaret? Maar heel even hè, in alle eerlijkheid: hebben we dat niet allemaal weleens geprobeerd toen we jong waren?

 

Ook als je vader de broer van de koning is, wil je dingen uitproberen als je eenmaal op kamers zit. Gravin Eloise is daar geen uitzondering op. Waar bemoeien de roddelbladen zich mee? Zo’n meisje ligt al onder een vergrootglas vanwege haar familieband met het Koninklijk Huis, maar helaas geniet ze geen bescherming van de mediacode omdat ze geen lid van datzelfde Koninklijk Huis is.  

 

Ik zie mezelf nog zitten in de keuken van het studentenhuis waar ik woonde. Dat wilde ik ook, roken. Die eerste hijs was supersmerig, bij de tweede werd ik misselijk en bij de derde viel ik bijna van m’n kruk. Maar aan het einde van de avond, na acht sigaretten, was ik ook een roker. 

 

Uitproberen was het. Niet meer onder het oog van pa en moe dingen uitvlooien. Als mijn moeder dacht dat ik lekker lag te slapen, stond ik nog heerlijk in de kroeg. Natuurlijk doe je dingen die niet mogen of niet zo verstandig zijn. Maar is dat niet iets wat we allemaal hebben gedaan, eens een keertje buiten de lijntjes kleuren? 

 

De sigaretten en ik zijn nooit dikke vrienden geworden. Bij iedere peuk hoorde ik de stem van mijn vader in mijn achterhoofd of dat roken nou wel zo’n puik idee was. Als ouders hoop je dat je genoeg gezond verstand in je kind hebt gepompt zodat dat op termijn wel de juiste keuze maakt. Maar mag dat kind dan niet eerst flink haar kop stoten, ook als haar vader de broer van de koning is? Lijkt mij heel gezond. 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit