Een pleidooi voor het uitstaan

 

Om kwart voor negen haalde ik mijn laptop uit haar hoes. Ze was drie weken in een warm land geweest, maar had geen daglicht gezien. 

 

Op vrijdagmiddag logde ik uit en stopte ik haar in mijn handbagage, van de handbagage ging ze in de kluis, van de kluis weer in de handbagage, om haar pas drie weken na het sluiten weer aan te zetten. Ik was drie weken offline en dat blijkt dus heel goed voor het brein te zijn.

 

Ons brein is blijkbaar altijd op zoek naar beloningen, wat ik behoorlijk verslaafd vind klinken, als je erover nadenkt. Vonden we dat vroeger nog in het jagen op een prooi, het maken van een vuur of het samenzijn met familie, tegenwoordig projecteren we dit alles op onze telefoon. Als we maar bereikbaar zijn en als er maar aan ons gedacht wordt, lijkt het devies.

 

Ik zette op die bewuste bijna-vakantie-vrijdagmiddag om 18:00 uur niet alleen mijn laptop uit, ik verliet ook ongeveer acht groepsapps en eerlijk: ik ben nog nooit zo vrij geweest. Dat ligt niet aan die groepsapps, maar dat ligt aan mij en mijn brein, dat zo’n sucker voor aandacht is en normaal de verleiding van het kijken niet kan weerstaan, door de dopamine die vrijkomt. En dat altijd maar ‘aan’ staan is heel slecht voor ons, zegt psycholoog Thijs Launspach tegen Villamedia. Ons lijf blijft daardoor namelijk in een alarm(toe)stand, waardoor we niet herstellen.

 

Informatie verwerken is werk, of dit nou een appje van je beste vriendin is of een eindeloos lange mail (niet meer doen) van een collega. Het maakt voor je brein geen verschil in behandeling. Met een non-stop stroom aan prikkels put je jezelf uit, waardoor je uiteindelijk ook slechter gaat presteren. Dus stop je nooit met werken of met het tot je nemen van prikkels, dan help je zelf je brein de vernieling in. Vrij vertaald: je brein schakelt zichzelf uit.

 

Hoe je het voorkomt? Doe dingen waarbij je telefoon even (of lekker lang) uit staat. Zo is het bewezen dat door twintig minuten in de natuur te zijn je hersenen tot rust komen. Wandelschoenen aan en gaan, als je het mij vraagt. En je laptop uit in je vakantie of in het weekend, het kan soms echt geen kwaad.

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans