Één op de vier vrouwen heeft last van seksisme tijdens het werk
Maar kamervoorzitter Khadija Arib liet gisteren Nederlandse vrouwen op deze manier zien hoe ze voor zichzelf kunnen opkomen in zo’n situatie.
Ik wil het even met je hebben over seksisme op de werkvloer. Op onze redactie in het zuiden van Amsterdam hebben we hier niet zoveel last van. We zijn met een meerderheid van vrouwen. Vrouwen die elkaar steunen en die een gezamenlijk doel voor ogen hebben: groeien, bloeien en succes (terwijl we ook veel plezier met elkaar hebben). Maar ik heb genoeg mensen om mij heen die me vaak genoeg verhalen vertellen over mannen die op de werkvloer ongepaste opmerkingen maken. Dingen zeggen die echt niet door de beugel kunnen. En dit zijn vaak mannen die in een hogere functie zitten. Dat is dan ook de reden dat vrouwen vaak niks terug durven te zeggen en niet voor zichzelf op durven te komen. En dat is iets waar ik me ontzettend aan erger.
Wanneer is de laatste keer geweest dat jij een vrouw tegen een man hebt horen zeggen: ‘Oh je moet echt even ophouden met dat emotionele gedoe.’ Of: ‘Wat heb je mooie benen in die broek.’ Of: ‘Weet je zeker dat je die muffin wel wil eten?’ Waaaaar hebben we het over? Dat is toch niet hoe je met je collega’s om kan gaan?
Daarom was ik gisteren ook zó blij toen ik onderstaand filmpje voorbij zag komen. Kamervoorzitter Khadija Arib heeft CDA-kamerlid Chris van Dam even flink op zijn vingers getikt nadat hij een onnodige en vrouwonvriendelijke opmerking maakte tijdens een debat. Wat hij precies zei: ‘Ja voorzitter, ik heb lang geleden afgeleerd om, als twee vrouwen van mening verschillen, dat ik me daar niet in moet mengen.’ Haar reactie: ‘Nee meneer van Dam, daar komt u niet zo makkelijk mee weg. Neem het terug!’ Kijk voor het hele filmpje maar even hieronder.
Als ik even het onderzoek induik blijkt dat één op de vier vrouwen last heeft van seksisme tijdens het werk. Dat komt niet alleen in de vorm van dingen die tegen ze gezegd worden, maar ze verdienen ook minder dan mannen die precies dezelfde baan hebben, en rond de dertig vinden ze niet makkelijk meer een nieuwe baan omdat mensen ‘bang zijn dat ze binnenkort zwanger worden’. Daarnaast ondervindt 39 procent van de vrouwen seksuele intimidatie op het werk. Het is dus iets wat we niet kunnen negeren. En daarom ben ik zo trots op Khadija Arib. Ze komt voor zichzelf op en laat vrouwen in heel Nederland zien dat dit geen manier van omgaan is met vrouwelijke collega’s. Dat seksisme ook naar voren komt in de vorm van ‘grappen’. En dat we dat niet hoeven te accepteren.
Chapeau Khadija! Daar kunnen heel veel vrouwen veel van leren.