Dit is het verhaal van een jongen met een missie en een heel groot hart

 

‘Die kinderen willen namelijk heus wel leren en presteren maar weten in de praktijk gewoon vaak niet hoe.’

 

Er is natuurlijk van alles en nog wat loos in het onderwijs. Genoeg om hordes kinderen te veroordelen tot huiswerkinstituten, bijlessen en examentrainingen omdat ze het zonder niet meer redden. Dat op maat bijspijkeren kan behoorlijk in de papieren lopen en is voor veel ouders dan ook niet op te brengen. Even voor het idee: voor twee dagen examentraining moet gemiddeld 270 euro worden neergeteld. Per kind uiteraard. En dan hebben we het over de bijlessen gewoon zo door het jaar nog niet eens gehad. Dat moest ook anders kunnen, dacht Darin el Houfi (22), die derdejaars student bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam is.
Lees hier het verhaal van een jongen met een missie en een heel groot hart.

 

Darin kreeg, net als veel andere kinderen van Marokkaanse komaf, van huis uit mee dat hij het goed moest doen op school. Maar daar bleef het ook wel zo’n beetje bij. Van zijn ouders kreeg hij liefde en zorg en leerde hij discipline, en zijn vader hield hem uit de buurt bij de verkeerde jongens. Maar ze konden hem niet vertellen welk beroep hij zou kunnen kiezen, hoe hij op een universiteit moest komen en hoe hij moest netwerken om een goede baan te vinden. En toen hij in vwo-3 huiswerkbegeleiding wilde, konden zijn ouders dat niet betalen.

 

Dat laatste hield Darin best wel bezig en bracht hem later op het idee om zich via Marktplaats aan te bieden als goedkope huiswerkbegeleider. Daarmee legde hij de basis voor wat nu huiswerkinstituut De Toekomst heet: zijn eigen instituut dat hij inmiddels samen met veertig collega-begeleiders runt. Huiswerkbegeleiding wordt door zijn De Toekomst aangeboden in acht Nederlandse steden. Dit jaar is daar op twee plekken examentraining bijgekomen. Voor zijn trainingen vraagt Darin El Houfi honderd euro en daarmee is hij zo’n 170 euro goedkoper dan de gemiddelde examentrainer in Nederland. Bovendien mogen gezinnen die ook die honderd euro niet kunnen missen een symbolisch bedrag betalen.

 

Voor zijn leerlingen, in de meeste gevallen van niet-westerse komaf, is Darin een held en een rolmodel. Die kinderen willen namelijk heus wel leren en presteren maar weten in de praktijk gewoon vaak niet hoe. Ze missen de vanzelfsprekende verbinding met de arbeidsmarkt die welvarende Nederlandse jongeren vaak wel hebben. Omdat die bijvoorbeeld een oudere broer of zus hebben die al heeft gestudeerd, of via het netwerk van hun ouders een stageplek of werkplek kunnen regelen. Daarom leert De Toekomst kinderen, naast de nodige huiswerk- en examenbegeleiding die ze krijgen, ook hoe ze een cv moeten opstellen en hoe ze zichzelf het best kunnen presenteren bij een sollicitatiegesprek. Voor die laatste vaardigheid werkt Darin samen met bedrijven die een diverser personeelsbestand willen.

 

Miljonair hoeft hij met zijn onderneming niet te worden, zegt hij. Hij wil simpelweg zo veel mogelijk jongeren een kans geven in het leven en daarvoor is onderwijs de sleutel!

 

Mooi verhaal toch?

 

 

Bron: Volkskrant

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans