Een jonge moeder aan de drugs
 

‘Mijn zusje Anouk is vijftien jaar jonger dan ik. Toen ze nog studeerde gingen we weleens samen uit maar inmiddels is ze moeder van twee kleintjes en ziet ook haar wereld er anders uit. Althans, dat dacht ik.

 

 

Ik wist heus wel dat Anouk tijdens haar studententijd niet zo braaf was. Ze ging veel uit en dronk en slikte wel een een pilletje. Ik dacht altijd dat ze daar op een gegeven moment wel overeen zou groeien, dat ze gewoon nog echt volwassen moest worden. Haar vriend is net zo’n feestbeest als zij en ze bezoeken, ook nu ze twee kleintjes hebben, nog steeds graag feestjes en festivals. De kindjes logeren dan bij mij.

 

Maar door de coronamaatregelen kwam het uitgaansleven volledig stil te staan en gingen Anouk en haar vriend steeds vaker naar huisfeestjes, waar ze met een paar vrienden een gezellige avond hadden. Ik was zo naïef om te denken dat ze dan een wijntje zouden drinken.

 

Dat dacht ik tot ze een maand geleden de kleintjes weer op kwam halen aan het einde van de zondag. Ze zag er heel slecht uit, ik schrok er gewoon van. Slecht geslapen? Vroeg ik. Ze keek me aan en zei dat ze een slechte trip had gehad. Ik dacht dat ik haar niet goed verstaan had dus ik vroeg het nog een keer. Lachend vertelde ze me dat ze die nacht samen met haar vriend iets gebruikt had dat ze nog nooit eerder had geprobeerd en dat dat niet helemaal goed gevallen was.

 

Toen ik haar vroeg of ze daar zo langzamerhand niet te oud voor werd zei ze dat ze het gewoon lekker vindt om samen met haar vriend af en toe even helemaal van de wereld te zijn. Even niet de druk van het thuiswerken en de zorg voor de kleintjes. En omdat ze nu nergens naartoe kunnen doen ze dat dus thuis.

 

Als ik verder mijn mond zou houden en niet moeilijk zou doen wilde ze me wel vertellen waarom ze er nu niet uit zag. Uit nieuwsgierigheid hadden ze die nacht voor het eerst wat sterkers gebruikt, maar door de dip voelde ze zich nu echt katterig en moe. Daar moest ik me vooral geen zorgen om maken, want dat ging vanzelf over. Ik wist niet wat ik hoorde en probeerde uit te vissen wat ze precies bedoelde met wat sterkers. Geïrriteerd haalde Anouk haar schouders op en zei dat dat er niet toe deed.

 

Het zit me niet lekker. Natuurlijk snap ik best dat Anouk af en toe even de boel de boel wil laten. Het is ook hartstikke zwaar voor jonge ouders om thuis te moeten werken en voor de kinderen te moeten zorgen. En ik wil me ook nergens mee bemoeien, maar toch maakt het me op een of andere manier verdrietig om te weten dat mijn zusje aan de drugs is en doet alsof dat geen probleem is.

 

Ik moet er ook niet aan denken dat ze dit soort avondjes heeft als de kleintjes boven in haar huis liggen te slapen. Want wat nou als er iets met haar of haar vriend gebeurt? De kindjes zijn te klein om de buren te waarschuwen.

 

Mijn man vindt dat ik me er niet mee moet bemoeien en dat Anouk oud en wijs genoeg is om haar eigen keuzes te maken. Maar dat lukt me maar niet want ik ben als de dood dat het drugsgebruik van mijn zusje uit de klauwen loopt en ik er niets tegen gedaan heb.’