Een joekel van een hennepkwekerij, zomaar in een dorpshuis.

 

En daardoor geen kersdiner voor de eenzamen van Krabbendijke.

 

Het is me wat in Huize De Meiboom, het dorpshuis van Krabbendijke. Een joekel van een hennepkwekerij werd er zomaar ontdekt. En dat nog wel zo vlak voor de kerst.

 

Naast kwekerij voor hennep is De Meiboom ook het honk van de plaatselijke biljartvereniging, biedt het een podium aan de amateurtoneelvereniging, kan de jeugd er chillen zonder in zeven sloten tegelijk te lopen, vieren bruidsparen er hun huwelijksdag en leidt de plaatselijke dominee er op zondag een kerkdienst in de zaal. Alleen cabaret werd in de ban gedaan in Krabbendijke. Want cabaret was ‘iets van de duivel’. Katinka Polderman en Claudia de Breij, die voorheen allebei regelmatig op de planken van De Meiboom stonden, reageren dan ook verbijsterd op het bericht dat er, onder wat eens hun podium was, 504 jonge wietplantjes werden ontdekt.

 

De ruimte onder het podium, ongeveer 180 centimeter hoog, heeft maar één toegang, verstopt achter een dichte, houten trap van vijf treden. Wie daar wil komen, moet serieus werk verzetten. Een politieagent wijst naar beschadigingen op de trap. Volgens hem is die vaker losgehaald. Hetgeen er op zou wijzen dat het hier niet de eerste partij wietplantjes betreft.

 

Niemand heeft enig idee over hoe het zo ver kon komen en niemand heeft ooit iets geroken. Harry Coremans, vader van beheerder Cees, komt bijna dagelijks in het dorpshuis, vertelt hij. En ook hij snapt hier helemaal niets van. Wist niet eens dat er onder dat podium überhaupt een ruimte zat. Misschien dat zoon Cees een paar foute vrienden heeft die dit op hun geweten hebben, hoopt Harry er maar het beste van.

 

De kwekerij kwam overigens aan het licht nadat de gemeente Reimerswaal, eigenaar van het dorpshuis, besloot het pand te laten doorlichten naar aanleiding van hoge energierekeningen. Nadat de hennepaffaire aan het licht kwam, werd besloten de Meiboom voorlopig voor drie maanden te sluiten. En dat is vooral zuur voor de zeventig inwoners die hier dit weekend kerst zouden vieren. Allemaal eenzaam of op z’n minst verlegen om een praatje. De kok stond net op het punt om inkopen te gaan doen, maar dat hoeft nu niet meer. Wat een hoogtepunt had moeten worden waar iedereen reikhalzend naar heeft uitgekeken, is misschien wel het dieptepunt van 2018 geworden, daar in Krabbendijke.

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans