Een glaasje te veel

 

Dronken kinderen vroeger eigenlijk ook zoveel alcohol?

 

Het is tegenwoordig een veelbesproken onderwerp. En terecht, want het is best een beetje eng. Wat blijkt, volgens artsen? Per jaar sterven er zes kinderen aan een alcoholvergiftiging. Ze stikken in hun eigen braaksel of verdrinken in een bad of in een slootje.

 

Iets waar je als ouder niet aan durft te denken, maar wat in een ontwikkeld en geschoold land als Nederland blijkbaar toch voorkomt. Ongelooflijk. En drank en kinderen, dat gaat niet samen. Nooit niet. Want het IQ van een puber zou volgens experts flink dalen als er alcohol wordt genuttigd. Niet een beetje, maar het kan wel een schoolniveau schelen als een kind op jonge leeftijd in aanraking komt met drank. Ook ongelooflijk. En dan vragen we ons gelijk iets af…

 

Was dat vroeger ook zo, dat we biertjes dronken op een leeftijd dat we ze eigenlijk nog niet mochten drinken? Of zijn we door de jaren heen alleen maar stouter geworden en doen we in 2018 meer waar we zin in hebben, ook als we daar nog veel te jong voor zijn?

Ja en ja. We dronken vroeger ook alcohol voordat we zestien jaar oud waren en de leeftijdsgrens hadden bereikt. Nu ligt de leeftijd voor legaal een alcoholisch drankje bestellen op achttien, maar lange tijd was dat zestien jaar. Maar we gingen er misschien wel wat anders mee om, toen, als tieners. Jaren terug deden we het om wat uit te proberen en om een beetje stoer te zijn. Ja, we hoeven niet te doen alsof het niet zo is. Want het gebeurde nu eenmaal ook in andere tijden. Maar het hele comazuipen, zoals dat nu heet, dat kennen we niet van langer geleden. Dat je zó ver gaat als puber dat je niet meer kunt lopen, praten, nadenken en dat je in het ziekenhuis belandt en je aan een infuus moet. En dat artsen je moeten stabiliseren en je ouders moeten bellen. Dat is nieuw. Hoe kan dat? Er is een reden. Het komt omdat alcohol meer dan ooit in onze samenleving heel normaal wordt gevonden. Een kind van 14 dat op een feestje een Breezer drinkt? Moet kunnen, vinden velen. Want het is nu eenmaal feest. Vroeger werd daar strenger op gelet, zeker door ouders.

 

Zo kwam er in 1999 bij kinderarts Nico van der Lely (54) nog maar één kind binnen met een alcoholvergiftiging, zo laat hij weten aan het NRC. Nu gebeurt dat steeds vaker. “Wat eerst een bizarre uitzondering was, veranderde in veel, vaker en steeds jonger. Er werden andere dranken gedronken, op vreemde plaatsen, in enorme hoeveelheden.” De gemiddelde patiënt op zijn afdeling die binnenkwam met problemen met alcohol was 13,8 jaar oud. Of beter gezegd; 13,8 jaar jóng. Dat komt niet alleen doordat drank nu normaler wordt gevonden, maar ook omdat drank tegenwoordig ‘hip’ wordt gemaakt. Je ziet zo kinderen met petjes op van drankmerken, omdat dat helemaal cool is. Of een T-shirtje met een logo van een drankmerk erop, ook dat gebeurt. Drank is normaler en meer dan ooit een merk, iets waarmee jongeren geassocieerd willen worden.

 

Het is een nieuw tijdperk waarin we een ding zeker weten: we mogen weer wat strenger worden. Want of iedereen intelligenter was geweest als ze in hun jonge jaren nooit een drankje hadden aangeraakt, dat is nog altijd de vraag waar geen antwoord op is. Wie weet hadden we allemaal aan Harvard gestudeerd, wie weet.

 

Door: Redactie Franska.nl