Een gesprek dat een leven kan redden

 

Toen mijn kinderen nog klein waren werd ik op het consultatiebureau steeds door een heel lieve verpleegkundige gerustgesteld. Tot ze er op een dag niet was en ik een rouwkaart zag hangen.

 

Het is alweer een hele tijd geleden maar ik denk nog regelmatig aan haar. Aan die lieve verpleegkundige op het consultatiebureau waar ik vaak kwam. Deze vrouw wist mij keer op keer gerust te stellen. Ik had als jonge moeder zo mijn vragen en onzekerheden en zij luisterde altijd, kon me geruststellen en vond het helemaal niet raar dat ik het af en toe niet zo goed wist.

 

Tot ik op een dag weer een afspraak had en een rouwkaart zag hangen. Niet begrijpend las ik dat ze helaas veel te vroeg was overleden. Maar ze was niet ziek; ze kon niet meer.

 

Die zin stond op de kaart: ‘Ik kan niet meer’. Geëmotioneerd vroeg ik wat er was gebeurd. Het bleek dat deze lieve vrouw een einde aan haar leven had gemaakt. Verschrikkelijk.

 

Wat wenste ik dat er iemand in haar leven was geweest die altijd naar haar luisterde. Die haar kon geruststellen en het helemaal niet raar vond dat ze het af en toe niet zo goed wist. Die echt contact met haar had. Die de signalen oppikte dat het niet goed met haar ging en met haar in gesprek kon gaan over haar gedachten aan zelfdoding.

 

Want je weet pas of iemand aan zelfmoord denkt als je ernaar vraagt. Iedere dag sterven er in Nederland vijf mensen door zelfdoding. Zelfdodingen die misschien voorkomen hadden kunnen worden als hun naasten hadden geweten hoe ze echt contact moesten maken. Maar hoe doe je dat, vragen of iemand aan de dood denkt? Stichting 113 Zelfmoordpreventie kan je daarbij helpen.

 

Deze organisatie wil het taboe op zelfmoord wegnemen. Zij bieden een gratis onlinetraining voor iedereen die meer wil weten over zelfmoordgedachten, hoe deze ontstaan, hoe je ze herkent en wat je kunt doen als iemand in je omgeving aan zelfmoord denkt.

 

Stichting 113 Zelfmoordpreventie leert je dus om een gesprek te voeren over zelfmoord. Een gesprek dat een leven kan redden.

 

Wil je meer weten? Kijk dan op vraag maar 113

 

Loop jij rond met zelfmoordgedachten? Bel 0900-0113. 24 uur per dag, 7 dagen per week.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit