Een eeuwige piep- of fluittoon horen?
Daaraan lijden ruim 2,5 miljoen Nederlanders en de vloedgolf moet nog komen.
‘Ik gun die lummel een eeuwige piep in zijn oor’, riep mijn moeder getergd en daarmee wenste ze mijn ex-vriendje zowat het allerergste toe. Hij had het met me uitgemaakt op een manier die nou niet bepaald de schoonheidsprijs verdiende en het brak mijn moeders hart om mij aan mijn gebroken hart te zien lijden.
Achteraf had ze dat eeuwige er niet echt bij hoeven te wensen, want als de gehoorschade eenmaal is ingetreden en het oorsuizen een feit – we spreken dan van tinnitus -, dan is dat onomkeerbaar. Een behandeling is er namelijk niet en alleen al de gedachte ermee te moeten leren leven drijft veel patiënten tot bittere wanhoop.
Het aantal jongeren met tinnitus stijgt schrikbarend – in Nederland blijkt 14 procent van de kinderen tussen de negen en elf jaar al gehoorschade te hebben – en er wordt zelfs een ‘vloedgolf’ aan nieuwe patiënten verwacht. Deze patiënten horen geluiden die niemand anders hoort, een pieptoon bijvoorbeeld. Maar ook zoemen, tikken, sissen en fluiten worden genoemd door de ruim 2,5 miljoen Nederlanders die er op de een of andere manier aan lijden. Ze worden als het ware door deze geluiden gegijzeld. Want ze zijn er altijd, de piep-, brom- en fluittonen. 24/7. Het is nooit stil in hun hoofd.
Een belangrijke aanjager van tinnitus is het structurele gebruik van koptelefoons en earpods en vooral blootstelling aan te hard geluid in bijvoorbeeld nachtclubs en op festivals – het gemiddelde rockconcert of technofeest produceert rond de 100 decibel (dB), wat vergelijkbaar is met de herrie van een straaljager. De helft van de Lowlands- en Pinkpopfans is zo verstandig om gehoorbescherming te dragen. De andere helft waagt het erop. Sommigen lopen directe gehoorschade op. Anderen ervaren de gevolgen pas een jaar of vijf later.
Het is waarschijnlijk wachten op een campagne die ons probeert te vertellen dat oordoppen hartstikke cool zijn, dat voorkomen beter is dan genezen – te meer omdat genezen er niet inzit in dit geval – en dat je nu nog wel van muziek kunt genieten maar straks niet meer, als je nog even zo doorgaat. Onder het motto bezint eer ge begint: oorsuizen is voor heel veel patiënten een marteling en zo ondraaglijk dat meerdere mensen door die eeuwige piep- of fluittoon een einde aan hun leven maakten.
En dat het nooit stil kan zijn, dat wens je natuurlijk niemand toe.