Durf te vragen: de doggybag

 

Eet je je bord niet leeg in een Amerikaans restaurant? Dan komt de ober bijna automatisch met een bruin papieren zak jouw kant op: de doggybag. In Nederland is dit een stuk minder gebruikelijk en dat vind ik jammer. Ik zeg: ‘Iedereen aan de doggybag!’

 

Misschien komt het door mijn moeder die de hele dag door haar motto ‘love food, hate waste‘ verkondigt. Misschien komt het doordat ik, als ik iets écht lekker vind, het meteen de volgende dag weer wil eten. Hoe dan ook vraag ik na menig restaurantbezoek zonder enige gêne om een doggybag. En als jij je de volgende twee dingen bedenkt, ga jij dat ook doen.

 

Niet weggooien
Bedenk ten eerste dat alles wat op jouw bord blijft liggen, linea recta de prullenbak ingaat. Niemand in de keuken gaat later nog jouw restjes oppeuzelen; je doet er niemand een plezier mee. Je kunt het dus net zo goed, beter zelfs, meenemen. Restaurantpersoneel houdt er ook niet van om eten weg te gooien, ze zullen alleen maar blij zijn dat er niet nog een half opgegeten kippetje in de prullenbak verdwijnt.

 

Enthousiast
Daarnaast laat je met het vragen van een doggybag zien dat je het eten goed vond. Het grootste compliment voor de chef toch, dat jij dubbel van zijn creatie wilt genieten? Oké, het grootste compliment zou zijn als je het in een keer opeet, maar het eten mee naar huis vragen laat alsnog zien hoe enthousiast je bent.

 

Gelukkig doen steeds meer mensen met me mee, maar toch blijft bij veel mensen een gevoel van schaamte hangen bij het meevragen van de restjes. Bij een bezoek aan de lokale pizzeria of je favoriete Indiase restaurants is het iets gangbaarder, maar zodra je meer upscale gaat, voelt het voor de meeste mensen toch ietwat gek.

 

Broodje côte de boeuf
Nu geef ik toe dat ik in een sterrentent ook niet de dessertamuse mee naar huis ga vragen. Al heb ik wel bij het ontbijt bij De Librije alle restjes vleeswaren in laten pakken. Wat ik dan wel meeneem? Overgebleven côte de boeuf, daar krijg je namelijk altijd veel te veel van en de volgende dag op een broodje met een goede lik mosterd is het minstens net zo lekker.

 

 

Allerbeste lunch
Restanten van een borrelplank: kaas, ham, eendenrilette? De volgende dag perfect als pre-workkout snack. Tip: zit je vol maar ben je nog gedachteloos happen naar binnen aan het werken, gewoon omdat het er staat? Stop met eten op het moment dat je net zo veel over hebt, dat het nog een goede portie is als lunch de volgende dag. Je zal jezelf dankbaar zijn en je eventuele collega’s stikjaloers maken.

 

 

Door: Redactie FavorFlav