Het regent rozen­blaadjes

 

Adje: Het kan je nog lukken: op 4 juni in Rome zijn om te kijken naar het Pinkster-rozenblaadjesspektakel bij het Pantheon; La Pioggia di Petali Rosa al Pantheon per Pentecoste is prachtig!

 

Stel je eens voor, je staat in het Pantheon, de Pinkster-mis is net afgelopen, de hostie wordt binnengedragen samen met een grote rode mand met witte rozen. Hieromheen groepeert zich een cordon van mannen en vrouwen in lange capes en een tiental brandweermannen. Nu draaien de brandweermannen zich om en vormen een cirkel onder het Oculus (lichtopening in de koepel, red.). Ze doen de gelige schermen – waarmee ze zich gewoonlijk tegen de vlammen beschermen – voor hun gezicht en vouwen hierna hun handen. De brandweermannen hebben een speciale band met dit feest omdat de Heilige Geest zichtbaar werd in de vorm van vlammetjes boven de hoofden van de apostelen.

 

Het gezang verstomt en opeens voel je een lichte trilling in de lucht. Je kijkt omhoog daar waar het geluid vandaan komt en opeens dwarrelen door het Oculus honderdduizenden rozenblaadjes naar beneden. Er klinkt geroezemoes om je heen en een heerlijke rozengeur omringt je. De rozenblaadjes vlammen op tegen de bundel licht die door het Oculus naar binnen valt, en ze blijven maar naar beneden dwarrelen, totdat de marmeren vloer bezaaid is met een dikke laag rozenblaadjes. De mensen zijn verstomd en blijven maar naar boven kijken waar je de brandweermannen ziet staan die voor dit bijzondere spektakel zorgen. Zij zijn met grote zakken vol rozenblaadjes op het grote ronde dak van de koepel geklommen om deze ‘petali di rosa’ over de hoofden van de gelovigen te strooien.

 

Als alle blaadjes zijn neergedaald, blijft het nog een tijd doodstil totdat de menigte uitgelaten begint te kwetteren, iedereen nog vol van de emotie die dit waanzinnige spektakel teweegbrengt.

 

 

 

Wat een prachtig ritueel, het is nu een mix van een oude traditie om op de vijftigste dag na Pasen het einde van de oogst te vieren en van de christelijke boodschap dat de Heilige Geest in de vorm van die rode vlammetjes op de gelovigen neerdaalt. De tweeduizend jaar oude traditie was korte tijd stopgezet, maar in 1995 weer in ere werd hersteld.

 

Dit jaar vindt de rozenregen plaats op 4 juni, dus mocht je dan in Rome zijn, ga dan kijken naar dit bijzondere spektakel.

Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen.