Dry January, niks voor mij

 

De eenendertig dagen van januari zijn om. Dry January is voorbij. Heb jij al die tijd geen alcohol gedronken? Ik ben zo benieuwd of je je nu nou echt zoveel beter voelt. 

 

Dry January is een jaarlijks terugkerende actie om tijdelijk geen alcohol te drinken. Officieel hebben ruim 32.000 mensen zich voor deze actie opgegeven. Dat zijn er 8000 meer dan vorig jaar! Het schijnt dat er zelfs ruim honderdduizend mensen hun glas alcohol deze maand hebben overgeslagen.

 

Niet dat ik dagelijks drink hoor. Helemaal niet. Maar ik kijk altijd enorm uit naar mijn glaasje wijn in het weekend. Eentje op zaterdag en eentje op zondag. Volgens sommigen is die wijn juist heel goed voor je. Anderen denken dat het mega-ongezond is.  

 

De meningen zijn dus verdeeld. Ik heb de afgelopen maand wel een paar van die lekkere glaasjes overgeslagen. Ik deed niet mee met de actie, ik had er gewoonweg geen zin in. Dat kan toch ook?

 

Gek genoeg heb ik er niets van gemerkt. Ik sliep zonder alcohol niet beter dan met. Mijn eten smaakte niet anders met of zonder glaasje naast mijn bord. En ik heb ook niet het idee dat ik een beter of slechter persoon ben omdat ik wel of niet dat wijntje of biertje afsla of juist opdrink.

 

Ik werd er wel een beetje opstandig van. Want als ik iets niet mag eten of drinken, krijg ik er juist enorme trek in. Ik snap natuurlijk wel dat te veel alcohol niet goed is voor de mens, vandaar mijn weekendrantsoen.

 

Maar gaan we nu voor elke maand iets verzinnen dat niet mag? Ik mag mijn oksels ook niet meer ontharen in januari. Vanwege Januhairy. En ik mag m’n gezicht niet ontharen in Movember. Want in november laten we massaal onze snorren staan.

 

 

Maar ja… Stoptober in oktober vind ik dan toch stiekem wel verstandig. Roken is niet best voor je gezondheid. Maar ook dat moet iedereen lekker zelf weten.

 

Conclusie: Dry January is niks voor mij. Want nu ik erover schrijf verlang ik alweer naar mijn glaasje rood van morgenavond…

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit