Toen ik borstkanker kreeg, heb ik de wijnkraan aardig dichtgedraaid

Dat vond ik ook, totdat ik ziek werd.

 

 

Dat werd onlangs nog eens benadrukt bij Meldpunt van Omroep Max. Maar wat die norm dan is, dat wist eigenlijk geen van de deskundigen achter de desk precies te vertellen. Wél benadrukten ze unaniem dat het slecht is voor de gezondheid. Gif. Tegelijkertijd werkt alcohol magisch, daar waren de gemoederen het ook over eens. Het verdooft immers bij verdriet. Als je blij bent, word je nog vrolijker. Je voelt je vrijer als je nerveus bent en het is gewoon gezellig. Om samen het glas te heffen. Op weet ik veel wat.

 

‘Zuip Top 10’

Hier in Twente valt in ieder geval veel te proosten, want de gemeente waarin ik woon kwam ook voorbij. We staan op de derde plaats in de vaderlandse ‘Zuip Top 10’. De naastgelegen gemeente mag zich verheugen op de vierde plaats.

 

Niet teruggefloten

Nou, daar heb ik wel aan bijgedragen. En dat is eigenlijk niet zo heel gek, want het werd ons nog net niet met de paplepel ingegoten. In de tijd dat wij pubers waren, was er geen ouder die ons terugfloot toen we ons eerste glas bier of bessen of martini dronken. Er werd ons wel gewezen op het verslavende genot van een sigaret, maar niet op de gevaren van alcohol. En dus dronken we wekelijks, vanaf het moment dat we uitgingen.

 

Aanpak

En dat doet de jeugd hier in de omgeving nog steeds. Net als veel van hun ouders, mensen van mijn leeftijd. Is dat normaal? “Nee”, volgens een van de wethouders in onze gemeente, die zich hard wil maken voor vermindering van het drankgebruik onder de jongeren. Maar hoe pak je dat aan? Bij Meldpunt werd ze aan het woord gelaten tijdens het NK Buikglijden in mijn dorp. Op de achtergrond zag je hoe de meters bier rondgingen. En de pubers en de ouders en de opa’s en oma’s ervoor zorgden dat de tapkranen wel doorstroomden.

 

IJslandse aanpak

De wethouder zei ‘Het IJslandse Model’ te willen nastreven. Dat is een integrale aanpak, waarbij het bieden van alternatieve georganiseerde vrijetijdsbesteding een centrale rol gaat spelen om het alcoholgebruik onder jongeren te verminderen.

 

Uitgelachen

“Succes,” mompelde ik vanaf de bank. Dat onderstreepte ze trouwens toen ze tegen het einde van de uitzending nog een keer aan het woord werd gelaten. Want, zo zei ze: “Als je in deze omgeving vraagt om een cola, terwijl iedereen bier of wijn drinkt, dan word je gewoonweg uitgelachen. Dan ben je saai. Of er wordt gevraagd wat eraan scheelt.”

 

Ziek

Klopt! Helemaal. Toen ik anderhalf jaar geleden borstkanker kreeg, heb ik de wijnkraan aardig dichtgedraaid. Want borstkanker is een veelvoorkomend gevolg van drankgebruik. En ik wil niet weer ziek worden, dus voor mij was het niet echt moeilijk (meer!). Met de nadruk op ‘meer’. Omdat ik dikwijls vooropliep in de polonaise. Inmiddels vraag ik dus wel vaak om een nul-procent-iets, wat dan weer opgetrokken wenkbrauwen tot gevolg heeft. Ik ben immers toch beter? Het bevestigt dus dat drinken de norm is. Nog steeds. En dat maakt veel kapot. Niet alleen een gezond lichaam, maar nog veel meer. En dat is doodzonde!

 

Door: Jolanda Groothuis

Jolanda Groothuis is als tekstschrijver in een mannenwereld wel goed gelukt. Of ze de lezers van Franska weet te boeien zal vanzelf blijken. Deze (meestal) nuchtere Twentse woont op het platteland. De sociale controle waardeert ze, tot op zekere hoogte. Maar ze is wars van roddel en achterklap.

Afbeelding van Jolanda Groothuis