Dreaming of: een witte kerst dit jaar niet uitgesloten

 

De weersvoorspellingen kloppen meestal niet. Jammer. Maar goed, we houden hoop.

 

 

 

En dit jaar houden we al helemaal hoop, omdat we volgens meteorologen best een kans hebben op een witte kerst.

 

‘Het spant erom,’ zeggen de experts.

 

Dagdroom dus maar weg bij die witte knappe wereld vol schnee en warme chocolade en mutsen en cozy snowboots. Kun je die ook eindelijk eens aantrekken, hè. Over zeven dagen is het eerste kerstdag. Dan stromen de weersvoorspellingen natuurlijk binnen. Elk jaar lees je weer: ‘Kans op een witte kerst vrijwel nihil.’ Dat is dit jaar dus compleet anders.

 

Het wordt kouder

Er worden buien voorspeld en als het maar net koud genoeg is, dan worden dat sneeuwbuien. Zoals wel vaker in Nederland kan het ook gewoon saai gaan regenen. De grens van dat koude luchtgebied kan ook net verkeerd uitvallen waardoor het net niet koud genoeg wordt in ons land. In dat geval wordt het te warm en valt er regen in plaats van (natte) sneeuwvlokken. “Maar het is zeker nog geen gelopen race. Het wordt nog best spannend.” De laatste witte kerst was in 2010; het komt dus helaas niet vaak voor.

 

En als het dan niet gaat lukken met de kerstdagen, niet getreurd. De voorspellingen zijn dat het vanaf de tweede week van januari bar koud gaat worden. Snow is coming.

 

 

Door: Tessa Heinhuis