Onderzoek wijst uit: door goede vrienden leef je langer

 

Dat het hebben van vriendinnen je sociale leven een boost geeft, goed is voor je humeur en je over het algemeen een gelukkiger mens maakt weten we natuurlijk allemaal.

 

 

 

Maar er zit nog een groot voordeel aan het hebben van hechte vriendschappen: namelijk een langer leven.

 

Onderzoekers ondervroegen meer dan 280.000 mensen van over de hele wereld over hun naasten en geliefden en over hun geluksgevoel en gezondheid, en ontdekten dat mensen die meer waarde hechtten aan vriendschap en familie aangaven dat ze gelukkiger, tevredener en gezonder waren dan degenen die dat niet deden. De mensen die een paar goede vrienden hadden scoorden in dit onderzoek ook hoger op geluk en gezondheid dan de mensen die aangaven veel losse en onbelangrijke vriendschappen te hebben.

 

De mensen die aangaven moeilijke en afstandelijke vriendschappen te hebben ervaren op hun beurt dus minder geluksgevoel en meer gezondheidsproblemen, waardoor deze mensen volgens hetzelfde onderzoek meer kans hebben op een hoge bloeddruk, diabetes en geestelijke gezondheidsproblemen. Dit zou kunnen komen doordat vriendschappen je leven betekenis geven en je kunnen aansporen tot het maken van gezondere keuzes in je leven zoals beter eten, meer slapen en het bezoeken van een dokter als je je niet goed voelt.

 

Psycholoog William Chopik zegt hierover het volgende: ‘Naarmate we ouder worden kiezen we er vaak voor om afstand te doen van vriendschappen die oppervlakkig voelen, wat betekent dat we, hoe ouder we worden, bijna uitsluitend diepere vriendschappen overhouden die ons oprecht gelukkig maken.’ Hij ontdekte dat het waarderen van familie en vrienden werd geassocieerd met een betere gezondheid en meer geluk in het algemeen, en dat, naarmate je ouder wordt, het hebben van sterke vriendschappen een grote voorspeller is van je levensverwachting.

 

De volgende keer dat je op vrijdagavond liever op je bank blijft hangen dan dat jezelf richting een druk café in de stad sleept, nodig je gewoon een vriendin (of vijf) uit en hou elkaar gezelschap. Werken aan je gezondheid was nog nooit zo makkelijk.

 

Bron: Live Science, Well + Good // Beeld: ‘Grace & Frankie’ Netflix

Door: Redactie Amayzine.com