Dolfijn Zafar dood gevonden op strand Wijk aan Zee

 

Het was opvallend nieuws, vorige week. Omdat het positief nieuws was, iets waar je blij mee was, iets bijzonders: de dolfijn Zafar die vrolijk rondzwom in de haven van Amsterdam.

 

De dolfijn had er toen al een flinke tocht opzitten: hij was meegereisd met een vrachtschip uit Frankrijk. Of nou ja, meegereisd… Hij was de hele weg zij aan zij trouw meegezwommen. De haven van Amsterdam staat er nou niet echt om bekend een goede thuisbasis te zijn voor dolfijnen (wel jammer eigenlijk), dus werd een operatie op touw gezet om Zafar weer naar een veilige plek te loodsen.

 

En zo gebeurde het dat hij naar IJmuiden werd gelokt, waar hij nog een aantal keer werd gespot voor hij weer richting zee ging. Eind goed, al goed, dacht iedereen. Maar nu werd Zafar gisteravond dood aangetroffen op het strand van Wijk aan Zee. Ah nee…

 

Een doodsoorzaak is nog niet bekend, maar SOS Dolfijn maakte wel al bekend dat hij nog niet lang was overleden toen hij werd gevonden. Ook meldde deze organisatie dat zijn staartblad miste. Het stoffelijk overschot van Zafar is overgebracht naar de Universiteit Utrecht voor verder onderzoek.

 

Het klinkt misschien heel pessimistisch, maar dit lijkt toch wel kenmerkend voor 2020: het enige leuke nieuws wordt binnen een week weer hartstikke verdrietig. Arme Zafar.

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer