Doet een volle maan écht iets met je?

 
Bij ons op de redactie zijn er dagen dat we simultaan slecht slapen.

 

Het eerste dat we dan doen is een stevige koffie pakken en het tweede googelen of het volle maan was. Geen bijgeloof is ons vreemd. Maar heeft de maan echt zoveel effect op jou en mij of valt het allemaal wel mee?

 

First things first: een verband tussen de maancyclus en jouw slaapgedrag is nooit officieel aangetoond. Dat zeggen de Radboud Universiteit en het Max Planck Institute of Psychiatry in München, die hier samen uitgebreid onderzoek naar deden. Net als researchers van de University of Saskatchewa, die verantwoordelijk zijn voor het grootste onderzoek naar de maan ooit. Een plausibele verklaring is dat we slechter slapen als het licht is en laat zo’n volle maan nou net dát doen.

 

Maar als de maan effect heeft op de werking van de aarde, waarom zou het dan geen effect hebben op de wezens die er leven? Denk ik dan… En terecht blijkbaar, want de cyclus van een vrouw beslaat ongeveer dezelfde tijd als de maancyclus. Wat de wetenschap nog steeds onverklaarbaar vindt, is te lezen in een naslagwerk van NU.nl.

 

Niet gek dus, dat er miljoenen zo niet miljarden mensen zijn die geloven dat de maan kracht heeft. Astrologen kennen de maan heel veel energie toe bijvoorbeeld en stellen dat je emoties sterker zijn rond een volle maan. Niet waar, zeggen wetenschappers weer, je kunt je emoties en gebeurtenissen alleen beter herinneren omdat de avond lichter is en je dingen duidelijker ziet. Daarnaast vinden ze dat wij (de media) verantwoordelijk zijn voor het voortdurend zoeken naar een verband tussen bijvoorbeeld slecht slapen en een volle maan.

 

Toch blijven believers overtuigd van de maan. Zo zou alles meer kracht hebben als de maan vol is, dus ook slaapmeditatie en yoga, en dat is best handig als je geen oog dicht doet. Niet eens zo gek gedacht, want is het niet de maan die zorgt voor eb en vloed? Het is de maan die trekt aan het water door middel van zwaarte-krácht (kijk, daar heb je ‘m).

 

Feit blijft dat het niet is aangetoond, feit blijft ook dat de maan natuurlijke krachten bezit. Geloof vooral wat je zelf wilt, maar voor als je denkt dat de maan meer betekent dan de maanlanding en getijden: nog wat fijne facts van mensen die heilig overtuigd zijn van de volle maan.

 

  • Een volle maan geeft je energie en ideeën, een mooi moment om je dromen en doelen op te schrijven.

  • Het versterkt je emoties, de goede en de slechte, dus richt je juist op iets fijns.

  •  Een volle maan zou vruchtbaarder maken, dit is nooit aangetoond bij de mens, maar wel bij gewassen.

  •  Mediteer meer, het zou je zomaar kunnen helpen wel in slaap te vallen. Truste.

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans