Doe vandaag eens mindfulness

 

Wil je meer genieten van het leven? Probeer dan deze praktische mindfulness-tips.

 

 

In deze roerige tijden lijkt het een onrealistisch doel om meer van het leven te willen genieten. De voortdurende dreiging van corona, de moeizame kabinetsformatie en economische strubbelingen: er is zoveel om ons zorgen over te maken. Toch hoeven negatieve omstandigheden in de buitenwereld niet vanzelfsprekend een schaduw over jouw leven te werpen. Mindfulness-expert Marisa Garau geeft een drietal praktische tips waarmee je vandaag al meer van het leven kunt leren genieten.

 

1. Cultiveer bewust waardering

Sinds begin vorig jaar worden we overspoeld met negatief nieuws. Elke dag opnieuw berichten de nieuws- en talkshows ons over corona en allerlei misstanden in de maatschappij. Daarbij heeft iedereen op sociale media het hoogste woord over de regering en haar beleid, en gaan hele volksstammen regelmatig de straat op om voor hun rechten te demonstreren. Dit constante kritisch-zijn brengt echter een risico met zich mee: het kan namelijk al snel omslaan in cynisme. Cynisme is zeer toxic en zal niet alleen jouw emotionele welzijn aantasten, maar ook dat van de mensen in je omgeving. Om de dagelijkse tsunami aan kritiek te neutraliseren, kun je bewust kiezen voor het cultiveren van waardering. 

 

Doe mindfulness vandaag

Maak eens een wandeling in je buurt en kijk bewust met nieuwe ogen rond. Waardeer je omgeving alsof je een toerist bent. Alles wat je ziet is door mensen aangelegd, gebouwd, geplant. Alles wat je ziet wordt door mensen verzorgd en schoongehouden: de ramen worden gezeemd, het onkruid wordt tussen de stoeptegels weggehaald, de plantsoenen worden schoongehouden, de straten worden geveegd. Merk tijdens je wandeling deze details op, en neem de tijd om al die energie van zowel de mensen als het groen te waarderen. Dit is een mooi tegengif voor alle negativiteit in de media, en je zult merken dat waardering een stuk beter voelt dan chronische verontwaardiging.

 

2. Geef aandacht

Met mindfulness probeer je in het nu te leven. Maar hoe doe je dat precies? Het geheim zit ‘m in aandacht. Op het moment dat je een simpel klusje — zoals het spoelen van de vaat of het wieden van onkruid in de tuin — met volledige aandacht doet, heeft je brein geen denk-ruimte over om te piekeren over het verleden of de toekomst. In het nu komt je drukke denken tot rust en kun je je emotioneel opladen.

 

Doe mindfulness vandaag

Terwijl je je klusje uitvoert, focus je op je handen. Kijk eens goed naar alle verfijnde bewegingen die je vingers uitvoeren. Denk aan al die talloze kleine maar sterke spiertjes die perfect samenwerken om objecten vast te pakken. Je polsen draaien soepel rond en je duimen en vingers geven precies genoeg kracht om dingen op te tillen of te verplaatsen. Probeer het hele klusje lang je aandacht voor het wonder van je handen vast te houden.

 

3. Beperk je tot je circle of influence

Door internet weten we elke minuut van de dag wat er speelt in de wereld. Het nadeel hiervan is dat we steeds meer geconfronteerd worden met problemen van wereldformaat, zoals Covid, racisme, terreur en klimaatverandering. Maar wat kun je eigenlijk doen aan problemen die zo complex zijn? Kun je ze oplossen door erover te piekeren? Of door er scherpe commentaren op Facebook over te posten? Helaas… nee. Als je zelf niet politiek of maatschappelijk actief bent en niet in allerlei werk- en pressiegroepen zit, dan kun je als individu dit soort issues echt niet tackelen. Het is dan verstandiger en effectiever om in te zoomen op je eigen wereld. 

 

Doe mindfulness vandaag

Bedenk vandaag eens wat je voor anderen kunt doen. Misschien kun je een lief kaartje sturen naar je oudtante die geen bezoek mag ontvangen. Misschien kun je morgen iets lekkers meenemen voor je collega die altijd zo hard werkt. Misschien kun je dit weekend je vriendin op koffie trakteren, omdat je weet dat zij even krap bij kas zit. Elke positieve actie, hoe bescheiden ook, voegt iets van waarde toe aan het leven van de mensen die je liefhebt. En jij hoeft je niet langer machteloos te voelen, want juist in je eigen wereld kun je een groot verschil maken.

 

Zoals je ziet, hoef je niet elke dag op een meditatiekussentje te zitten om toch te profiteren van al het goede van mindfulness. Wees mindful in alledaagse bezigheden, en je zult al snel merken dat genieten van het leven een inspirerende gewoonte wordt.

 

Lees meer tips om te genieten van het leven in Marisa’s verdiepingsartikel.

 

Marisa Garau runde tien jaar lang haar eigen reclamebureau in Amsterdam. Na een depressie en burn-out gooide ze het roer om en verhuisde ze met man en poezen naar Nieuw-Zeeland. Ze is nu schrijver, mindfulness-coach en reiki-therapeut voor huisdieren.