Dit is toch geen nieuws?!

 

‘Gaan we nu ook al melden dat iets níet is gebeurd? Kom op jongens!’

 

Lang geleden las ik eens een heel rare krantenkop. “Man schiet niet in knie,” stond er boven een bericht. 

 

Is dat nou nieuws?, dacht ik toen. ‘Gaan we nu ook al melden dat iets níet is gebeurd? Kom op jongens!’ mopperde ik hardop voordat ik weer verder ging lezen. 

 

Maar het bleek toch net even anders te liggen. Eigenlijk veel gruwelijker ook. Een man bleek namelijk een extreem groot nietje in zijn knie te hebben gejast. En ik verzeker je: dat doet zeer!

 

Sindsdien lees ik dus eerst even verder voordat ik oordeel, maar nu las ik van de week toch weer zo’n kop waarbij ik dacht:… huh??… nee, hè. Nu dan zonder “niet”, maar met een “bijna”. 

 

Matthew McConaughey bijna gebeten door dodelijke slang, stond er boven een krantenartikel.

 

Zal wel weer iets heel anders zijn dan er staat, dacht ik dus eerst. Maar nee hoor! De arme Matthew bleek inderdaad níet te zijn gebeten door de slang. Hij was er bijna door gebeten.

 

Maar waarom staat het dan in de krant?, denk ik dan. Heeft iemand dan zo weinig onderwerpen dat hij denkt dit te moeten melden? Ik vind dat eigenlijk een beetje hetzelfde als een kop als “lezers van Franska.nl rijden massaal niet door rood”. 

 

JA, DÛH… 

 

Is dat dan ook nieuws? Nee toch? Of wordt het al zo bijzonder dat mensen in Nederland zich gaan houden aan afspraken en regels, dat juist dát het vermelden waard zal gaan worden?? Ik hoop toch van niet zeg. 

 

Ik zie het al voor me: ik betaal me blauw aan een krantenabonnement, om ’s ochtends dan te lezen dat koningin Máxima vandaag níet is getroffen door een verkoudheid. Dat er vandaag géén bosbranden in Groningen en Zeeland waren, en in de andere provincies ook niet. Of dat er bijna file stond op de N983, en dat iemand in Amsterdam bijna niet gestopt was bij een zebrapad. Hahaha. Kom nou toch, jongens! Laten we nieuws brengen als het ook echt nieuws is! 

 

Zo heb ik trouwens ook nog wel een nieuwtje voor jullie dat eigenlijk op de voorpagina’s had moeten staan, vind ik. Maar gek genoeg is het daar nooit beland. 

 

Ik ben ooit bijna Miss Universe geweest! Ja, echt! Je zou het niet zeggen als je mijn huidige foto’s bekijkt, maar ooit was ik bijna de mooiste vrouw van het hele universum. 

 

Het enige wat toen een beetje tegenzat, was dat er een paar dames op de aardbol rondliepen die mooier waren dan ik, plus dat ik me niet had opgegeven voor de wedstrijd. Maar anders… 

 

En daarover heb ik dan weer niets gelezen in de kranten van toen, terwijl ik dat best in de categorie van het nieuws over Matthew vind passen. Toch? 

 

Naast het bericht dat Piet Paulusma het weer bijna goed voorspeld had. Ook heel bijzonder.

 

Door: Tineke

Tineke is schrijfster van de boeken “Toch?” en “Stof Genoeg” en ze blogt ook zo nu en dan. Ze woont op het platteland met één (leuke) man, twee (lieve) kinderen, drie (onbespeelde) muziekinstrumenten, vier (wisselende) mantelzorgprojecten, een (bijna) vijfde boek, haar zesde (luie) kat, en (dus) ongeveer zeven muizen.

Afbeelding van Tineke