Dit fantastische boek kun je nu gratis afhalen in de bieb
Tip van de sluier: het is een van de mooiste verhalen van Annejet van der Zijl.
Zodra ik er lucht van krijg dat Annejet van der Zijl een nieuw boek heeft geschreven kan ik niet wachten tot het in de winkel of de bieb verschijnt. Ik ben echt een fan van haar verhalen over vergeten geschiedenissen, zoals die over de Amerikaanse prinses, Heineken of het hartverscheurende Sonny Boy. Annejet weet namelijk precies de tijdgeest te vangen waarin haar personages weer tot leven komen.
Zo ook in het verhaal over de jonge Surinaamse Waldemar die in het vooroorlogse Scheveningen onderdak vindt bij Rika, een gescheiden vrouw met vier kinderen. Tegen alle regels in krijgen ze een verhouding en na een half jaar raakt Rika in verwachting van Waldy, alias Sonny Boy. Waldemar en Rika moeten dan dealen met de schande, discriminatie en verschrikkelijke armoede. Om wat te verdienen stellen ze, als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, hun huis open voor onderduikers. Maar dan worden ze door onbekenden verraden en wordt het hele gezin, inclusief de illegale gasten, begin 1944 opgepakt en afgevoerd naar een verschrikkelijk einde. Een droevig verhaal dat helaas nog steeds buitengewoon actueel is met de talloze oorlogen die de wereld op dit moment teisteren en dat beschrijft hoe de gewone mensen er keer op keer de dupe van zijn.
De hele maand november kun je dit mooie boek gratis en voor niks ophalen in de bibliotheek, en misschien tref je Annejet herself daar ook. Als ambassadeur van Heel Nederland Leest wil ze graag met zo veel mogelijk lezers in gesprek. Daarover zei ze in Het Parool: ‘Ik ben dagelijks omringd door boeken, maar ik snap heel goed dat mensen daar niet mee in aanraking komen. En dat ze door zo’n actie denken: nu kan ik eens gratis zo’n boek proberen, vind ik dat lezen eigenlijk leuk?’
En als jij en ik hetzelfde boek lezen kunnen we er ook over praten om te horen wat die ander ervan vindt. Zo komt er meer begrip voor elkaar en volgens Heel Nederland Leest is dàt nou juist de bedoeling. Op naar de bieb dus.
Beeld credits: ANP