Dit doen we massaal
‘Knipoog-knipoog-blozen-glimlach-aapjemethandenvoordemond’. Helemaal van deze tijd; de emoticons of emoji’s. De lachende, huilende of blozende gezichtjes sturen we met 1 druk op de knop door naar onze vriendinnen, familie en zelfs collega’s.
Allemaal gezichtjes
Maar het is eigenlijk best gek, al die zogeheten emoticons. Want wat bedoelt iemand er nou eigenlijk écht mee, als er wordt geknipoogd? Misschien maakt het bij je moeder of zus niet zo uit, of je wel of niet een schaterlach onder je tekstje stuurt. Maar het staat niet erg professioneel, als je ’t naar collega’s stuurt. En toch doen we het massaal. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 76 procent van de mensen weleens een emoticon stuurt naar een collega. Puur werkgerelateerd dus.
Maar ja, het lastige aan die poppetjes is: iedereen denkt er nét iets anders bij. Zo vindt de één een knipoog al gauw wat flirterig. De ander vindt een knipoog gewoon, grappig, niets betekenen. Er is inmiddels onderzoek gedaan. Mensen kregen een mail op hun werk van iemand die ze niet kenden, dus ze ontmoetten diegene alleen digitaal. De helft kreeg een mail met emoji’s erin, de andere helft kreeg een mail met dezelfde tekst, maar zonder ;-) en :-(. Wat blijkt: de helft die wél emoji’s te zien kreeg vond het verhaal een stuk kinderachtiger overkomen. Wat ook vaak gebeurt: een lullige boodschap op het werk overbrengen en de zin vol snauwen en kritiek afsluiten met een knipoog. Dat schept verwarring. Is het nou wel of niet gemeend commentaar? En: een beetje hypocriet staat het ook. Zeg je eerst dat je vindt dat iemand haar werk niet goed heeft gedaan, om vervolgens wel te knipogen. Dat verzacht de pijn niet, het maakt het alleen maar onduidelijk.
Dus als je serieus wilt werken en niet flauw wilt overkomen, dan weet je wat je te doen staat. Laat alle aapjes, huilende poppetjes en uitstekende tongen lekker achterwege. Dat staat helemaal niet onaardig – maar is juist professioneel. En… Het beste is nog altijd face-to-face contact in plaats van alleen maar mailen en appen, laten we dat niet vergeten. En ‘in het echt’ knipogen gaat een stúk lastiger. Gelukkig maar.
FEITEN OP EEN RIJ
- Zakelijk worden de glimlachende smiley, de duim omhoog en de smiley met knipoog het vaakst gebruikt.
- Privé wordt het aapje dat zijn ogen bedekt het vaakst gebruikt en het ‘huilende lachende poppetje’.
- Waar is het allemaal ooit begonnen? De eerste echte emoji werd in 1988 getikt door professor Scott Fahlman. Hij typte ‘:)’ om te laten weten dat het bericht een grap was. Vanaf toen nam iedereen dat over.
- Vrouwen gebruiken vaker een emoji dan mannen. Hartje, hartje, hartje. Dat soort dingen.
Door Redactie Franska.nl