Dít diabetesmedicijn is de nieuwe afvaltrend
Met de terugkomst van heroin chic als populairste figuur onder celebrities voelt het alsof alle gewonnen maten, kilo’s en centimeters van de laatste jaren zo door de plee gespoeld worden.
Met als twijfelachtige bonus? Een populair diabetesmedicijn dat ook nog eens een handje helpt bij het afvallen.
Kim Kardashian vertelde bijna trots dat ze zeven kilo kwijtraakte om de iconische jurk van Marilyn Monroe naar het MET Gala te dragen. Zorgelijk, vond ik toen al. Maar nu gaat het gerucht dat ze hulp had van het diabetesmedicijn Ozempic. Ook Elon Musk katapulteerde een variant van het medicijn op Twitter (waar anders) de wereld in als heilige graal. Het schijnt bij artsen inmiddels het meest gevraagde medicijn te zijn.
Een korte uitleg. In het injecteerbare medicijn Ozempic, maar ook in de variant Wegovy die Musk gebruikte, zit het bestanddeel semaglutide. Dit verlaagt de bloedsuikerspiegel en zwengelt de insulineproductie in het lichaam aan. Een bijkomstig effect van het medicijn is dat je langer een vol gevoel hebt, waardoor je makkelijk afvalt. Andere bijwerkingen zijn constante misselijkheid, constipatie, diarree en power puking. Dit is het type overgeven dat je liever gewoon niet meemaakt. Inmiddels ontstaat er in veel landen een tekort aan het medicijn dat in 2018 op de markt kwam. Diabetespatiënten waar het middel goed bij werkt hebben daardoor lang niet altijd meer toegang tot het medicijn.
De nieuwe trend heroin chic is zorgelijk. Dat het vrouwelijk lichaam überhaupt onderhevig is aan trends is een nog veel groter probleem. Op Vogue.nl las ik een artikel dat precies uitlegt hoe verknipt dit is. ‘Als vrouwenlichamen worden gezien als trends en dezelfde behandeling krijgen als kleding, zijn er geen winnaars.’ En dat is waar. Wissel je je eigen lichaam dan altijd weer om, net als bij een nieuwe collectie kleding? Laten we in godsnaam wat duurzamer en liefdevoller met dat lijf omgaan, het behandelen als waardevolle vintage dat mooier wordt door het dragen. Met elk jaar dat ik ouder word geef ik net weer een beetje minder om wat anderen van me vinden, maar ook ik werd opgevoed in het tijdperk dat Kate Moss ultralage broekjes droeg. Het duurt eindeloos lang voor dat beeld weggepoetst wordt tussen je oren. Gaan we dat nu dan weer inwisselen, met als klapper een diabetesmedicijn dat je versneld het gewenste resultaat geeft?
De body positivity-beweging ontstond om te zorgen dat élk vrouwelijk lichaamstype geaccepteerd zou worden: met rondingen en zonder, dun of juist vol, gespierd en niet gespierd. Met het verheerlijken van één lichaamstype flikkeren we dat allemaal weer overboord. De Brazilian Butt Lift mag eruit, de injectiespuit met Ozempic gaat erin. En ondertussen wordt de wereld weer een stukje gekker.