Dit aten we in de jaren ’70
Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Dit aten we in de jaren ’70.
Zegeltjes sparen bij je boodschappen en toetjes van puddingpoeder serveren met Klop-Klop, instant-slagroom – we frissen je culinaire herinneringen aan de jaren zeventig even op.
Leve de man van de SRV
In 1966 wordt de SRV opgericht, in de jaren zeventig rijden er tweeduizend wagens door heel Nederland. Een complete supermarkt op wielen, een tikje duurder dan de supermarkt in het winkelcentrum maar ja, hij komt wel aan de deur… Vooral populair voor melk, yoghurt en andere zuivel, verpakt in glazen statiegeldflessen. Had jij vroeger ook zo’n flessenlikker in huis, om het onderste beetje vla uit de fles te krijgen? In sommige plaatsen komt nog een bakker of groenteboer aan de deur, maar de supermarkt wordt steeds populairder. Helemaal nieuw: de hypermarkt, zoals Miro, een enorme supermarkt naar Amerikaans voorbeeld.
Wilt u daar zegeltjes bij?
Zegeltjes, punten, stickers, noem het maar: in de jaren zeventig is sparen bij boodschappen razend populair. De Douwe Egberts-punten worden al sinds de jaren dertig ijverig van de achterkant van het koffiepak geknipt, maar in deze tijd worden hele uitzetten bij elkaar gespaard met zegeltjes van Blue Band, Zeeuws Meisje of De Spar. Met een stapel punten plus een paar gulden bijbetaling kun je in de DE-winkel zomaar een theelepeltje kopen… Ook koopzegels zijn populair: bij elke boodschap koop je een paar zegels, plakt die in een boekje en als je het inlevert krijg je er net iets meer voor terug. Mooi spaarpotje, bijvoorbeeld voor de dure decembermaand!
Tijd voor een toetje!
Kant-en-klare toetjes zijn de liefdesbaby van de jaren zeventig. In 1970 rollen de eerste Mona-toetjes van de lopende band. Het bedrijf begint met fruityoghurt, in 1971 volgt vanillevla en in 1973 is er vanille-, hopjes- en chocoladepudding. Een revolutie die ervoor zorgt dat er ook doordeweeks zomaar een toetje op tafel komt. Huisvrouwen die liever het idee houden dat ze iets zelf maken, kiezen voor toetjes van Saroma: puddingpoeder dat je mixt met verse melk en laat opstijven in de koelkast. Alternatief: Trixy, een knalroze gelatinepudding vergelijkbaar met Jell-O. Serveren met Klop-Klop, instant-slagroom.
Lekker makkelijk
Echt geen zin om te koken? In de jaren zeventig kun je dat, heel voorzichtig, wel zeggen. Iglo maakt er reclame mee: dan zet je toch een kant-en-klaar-maaltijd op tafel? Net zo lekker, veel sneller klaar. Ook Conimex promoot makkelijke pakjes en niemand hoeft zich te schamen voor een snelle maaltijd van een potje groente, aardappelpuree uit een pakje en vlees uit een blik: knakworstjes of die ouwe vertrouwde Smac.
Macrobiotische boekweit
Pas vanaf 1979 staan ingrediënten op de verpakkingen, dus tot die tijd heeft niemand een flauw idee wat er in die nieuwe pakjes en zakjes zit. De Consumentenbond waarschuwt regelmatig tegen vet en zout, maar daar trekt bijna niemand zich iets van aan. Een groep alternatievelingen zoekt nieuwe, gezonde voeding. Muesli is een ding, net zoals tofu en boekweit. Macrobiotiek wordt enigszins populair en her en der ontstaan reformwinkels of natuurwinkels, waar die alternatieve voeding gekocht kan worden. Kamillethee, zelfgemaakte zuurkool en haverkoeken, reform-voedsel maakt einde jaren zeventig en begin jaren tachtig een grote sprong.