Caffè d’orzo: dit alternatief voor koffie heb je nog nooit geproefd en moet je wel doen

 

Ons leuke nieuwe zusje Italiamo kent La dolce vita als geen ander. Natuurlijk willen wij haar beste tips voor het fijnste wat Italië ons te bieden heeft graag met je delen. Deze keer: Dit alternatief voor koffie heb je nog nooit geprobeerd en wil je wel.

Orzo kennen wij misschien als de rijstvormige pasta waar je van alles mee kunt, maar in Italië kennen ze orzo niet op die manier. Misschien kun je mijn verwarring begrijpen toen iemand me laatst vertelde elke dag orzo te drinken in plaats van koffie. Na het verwerken van veertien errors moest ik die caffè d’orzo een keertje proberen.

 

Wat is orzo koffie

Orzo heeft veel weg van koffie, het ziet eruit als koffie, wordt klaargemaakt in een moka en ook de rokerige branderige geur lijkt op koffie. Maar de smaak is toch echt anders. Deze koffievariant wordt in Italië veel gedronken als cafeïnevrije koffievervanger. Het wordt gemaakt van gebrande gerst, oftewel orzo.

 

Caffè d’orzo

Naast dat Italianen orzo thuis drinken, kun je het ook in veel gevallen in een koffiebar bestellen. Je bestelt dan een caffè d’orzo. Let op dat je de ‘z’ uitspreekt als ‘tsz’, anders is de kans zeer aanwezig dat je na zes keer herhalen en wat handen- en voetenwerk pas begrepen wordt. Maar als je het obstakel van bestellen overwonnen hebt, is een kopje orzo zeker het proberen waard. Orzo heeft qua smaak niks weg van cafeïnevrije koffie, of eigenlijk weinig van koffie in het algemeen. De geur is rokerig en branderig zoals bij koffie, maar de smaak is graan-achtig, en dan bedoel ik dat op de best mogelijke manier. Zoals havermelk dat ook kan hebben. Het smaakt op de een of andere manier gebalanceerd en best lekker. Ik heb nog nooit iets geproefd dat erop lijkt, dat maakt het proberen van dit drankje sowieso de moeite waard.

 

Cafeïnevrije ‘koffie’

Het grootste pluspunt aan het drinken van caffè d’orzo in plaats van, of in combinatie met, koffie is dat het geen onbekend fenomeen is dat je in Italië door de hoeveelheid koffie die er gedurende de dag gedronken wordt nog weleens trillend en wiebelig kan worden van de cafeïne in combinatie met de zoete pasticceria als ontbijt. Van kopjes orzo kun je er makkelijk tachtig drinken zonder daar negatieve effecten van te ondervinden.
 

Door: Redactie Italiamo