Dirk Zeelenberg en

de liefde

 

Er ligt alweer een nieuw boek van Dirk Zeelenberg in de winkel: ‘Ode aan de liefde’. Van zijn eerste boek: ‘Niet bepaald een succesverhaal’ verkocht-ie er 65.000, van het nieuwe boek zijn in de voorverkoop al 25.000 exemplaren verkocht. Reden om even met hem te bellen.

 

Je heb de smaak van het schrijven helemaal te pakken hè?

‘Ja, dat is mijn nieuwe liefde. Ik schrijf natuurlijk als BABS (Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand, zeg maar trouwambtenaar) veel speeches voor de huwelijken die ik ‘doe’ en daardoor is die liefde voor het schrijven ontstaan, denk ik. Ik heb altijd een voorgesprek met het aanstaande echtpaar en sluit me daarna twee dagen op, om iets moois voor ze te schrijven. 

 

 

Het is zo afhankelijk van wie je trouwt, welke speech daarbij past, dus daar verdiep ik me heel goed in. En in mijn beroep als acteur ligt natuurlijk besloten dat ik me goed kan verplaatsen in een situatie. De ene keer gaat het bijvoorbeeld om een advocaat die met een huisarts trouwt, de andere keer om iemand die achter de kassa zit bij de supermarkt en bijvoorbeeld met een metselaar trouwt. De verhalen zijn zo verschillend en dat maakt het ook zo leuk.’

 

Je maakt er wel werk van zeg!

‘Dat doe ik heel graag, want je bent deelgenoot van iets heel intiems van mensen en van hun familie. Het is alles tegelijk: mooi, ontroerend, grappig, delicaat. Hoeveel van dit soort bijzondere momenten maak je in je leven nou mee? Een geboorte, een diploma-uitreiking. En dat je daar dan bij mag zijn, dat is iets fantastisch. Ik wil het daarom helemaal ‘meespelen’ zoals zij dat willen. Het is hun feest. In de trouwmaanden heb ik het er zelfs heel druk mee.’

 

De trouwmaanden? Ik wist niet dat die bestonden…

‘Jazeker, heel veel mensen trouwen in de zomermaanden. En dan heb ik het dus best druk. Maar ook in de winter heb ik wel huwelijken hoor. Alleen in de zomer is het wel bijna elk weekend.’

 

Weer wat geleerd. En als er lezers zijn die jou graag bij een huwelijk willen? Waar moeten ze dan zijn?

‘Ze kunnen me gewoon mailen via m’n site: dirkzeelenberg.nl.’

 

Weet je al waar je volgende boek over gaat?

‘Ik ga er denk ik een serie van maken, want dit boek is nog niet eens verschenen en er zijn er in de voorverkoop al 25.000 van verkocht. 

En ik heb alweer zestien prachtige verhalen klaarliggen. Dus er komt gewoon een ‘Ode aan de Liefde’ deel 2.’

 

En dan nog even m’n vaste laatste vraag. Wat eet je vanavond? Dat vind ik gewoon leuk om te weten.

‘Cordon bleu! Met spinazie en sla.’

 

Geen aardappels erbij?

‘Nee, sla!’

‘Ik houd trouwens ook van vissticks met spinazie a la crème. En van kogelbiefstuk. Er zijn heel veel dingen die ik lekker vind.’

 

Ter info: ‘Ode aan de Liefde’ ligt nu in de winkel voor €17,95.

 

 

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter