Dingen waarvan je niet wist dat je ze kon frituren

 

Goudbruin, knapperig en een tikkie vet. Frituren is misschien niet al te best voor je cholesterol, lekker is het wél. Kip, kroketten, garnalen, sure. Maar wist je dat je deze dingen ook kan frituren?

 

1. Pasta

Tortellini, ravioli, lasagne of mac ’n cheese over? Gooi het niet weg, want je kan het de volgende dag nog prima door een losgeklopt ei en paneermeel halen en frituren. Vers kan trouwens ook. Wat Parmezaan eroverheen, tomatensaus ernaast en smullen maar.

 

2. Augurken

Zin in een combo van fris, zuur en misschien zelfs een beetje spicy? Probeer dan eens gefrituurde augurken. Ja, echt! Lekker in een bierbeslag met knoflookpoeder, zwarte peper, paprikapoeder (of chilipoeder als je het wat pittiger wil) en door wat panko gehaald voor een knapperig korstje.

 

 

3. Olijven

Weer eens wat anders dan het standaard bakje olijven. Haal de olijven door een losgeklopt ei en rol ze daarna door paneermeel, gemixt met Italiaanse kruiden en zout. Frituur ze tot ze goudbruin zijn. Tip: probeer het eens met knoflookolijven.

 

4. Bier

Bierbeslag kenden we al, maar in Texas gaan ze een stapje verder en bedachten ze ‘deep fried beer’. Maar hoe dan, horen we je denken. Het is eigenlijk een soort gefrituurde ravioli gemaakt van een zout, pretzelachtig deeg, gevuld met bier. Omdat het maar twintig seconden wordt gefrituurd, zit er nog alcohol in ook.

 

 

5. Pizza

Je zou misschien verwachten dat het frituren van pizza een Amerikaans idee is, maar nee hoor: de Italianen kwamen er zelf mee. Er zijn twee manieren: het deeg wordt gefrituurd en de toppings gaan er daarna op (pizza fritta) of het wordt als een soort calzone gevuld en daarna gefrituurd (panzerotto).

 

6. IJs

Hoewel het zo’n beetje de meest tegenstrijdige combo is, is gefrituurd ijs misschien wel de bekendste van het rijtje. De sleutel tot succes? Geduld. De bolletjes ijs moet je namelijk eerst afzonderlijk invriezen zodat ze goed hard worden, dan door het beslag rollen, weer terug de vriezer in en dat nog een paar keer zodat de bolletjes volledig zijn bedekt. Het ijs moet er tijdens het frituren natuurlijk niet uit lopen.

 

 

7. Koekjes(deeg)

Cookie dough is al intens lekker van zichzelf, maar door het te frituren wordt het misschien nog wel lekkerder. Zeker chocolatechip-deeg wordt heerlijk goeey. Hetzelfde geldt voor koekjes als Oreo en Twinkies. Niet voor niks struikel je erover op Amerikaanse fairs. Zelf maken? Het is zo simpel als de koekjes (of het deeg) door een bloembeslag rollen en frituren.

 

8. Gefrituurde Marsreep

Bedacht door de Schotten mid jaren negentig en inmiddels zelfs terug te vinden in veel Schotse fish-and-chips-zaken: de gefrituurde Marsreep. Net als de koekjes wordt het geheel gewoon in een beslag gehuld en gefrituurd. Geen fan van Mars? Het kan natuurlijk ook met andere soorten repen.

 

 

9. Aardbeien

Gefrituurde banaan en appel kennen we wel, maar wist je dat je aardbeien ook kan frituren? Maak een beslag van bloem en wat kaneel of vanille en haal de aardbeien erdoorheen. Kort frituren, even laten uitlekken, wat poedersuiker eroverheen en aanvallen.

 

10. Alles

Als er één plek is waar ze er een sport van maken alles te frituren, is het wel Amerika. Dus waarom niet ook de limonadedrank Kool-Aid? Of Jelly beans, kauwgom of – geen grap – boter! Ja echt, het bestaat!

 

 

 

Door: Redactie FavorFlav