Die hartjes…

Caroline ziet ze ineens aan de lopende band op haar Facebook-tijdlijn verschijnen…

 

 

Is het jou ook al opgevallen dat het weer ‘mysterieuze rode-hartjes-week’ is? Mijn Facebook-tijdlijn loopt er in ieder geval al dagen vol mee. Dat gebeurt eens in de zoveel tijd. De gedachte is (geen idee wie er mee begonnen is) dat je een berichtje krijgt van een vriendin, die je oproept om een hartje te plaatsen om zo te laten weten dat je kennis hebt genomen van het feit dat het belangrijk is om je borsten regelmatig te controleren. Of zoiets. Hartstikke lief bedoeld natuurlijk, geeft waarschijnlijk een goed gevoel om ze te plaatsen en daarmee deel uit te maken van een beweging die borstkanker de wereld uit wil helpen, toch vind ik het nergens op slaan.

 

Waarom? Omdat het écht geen enkel nut heeft. Borstkankerpatiënten zitten namelijk gewoon met die rotziekte en een meestal slopende behandeling, daar helpen nog geen miljoen hartjes bij. Weet ik helaas uit ervaring. En als je geen borstkanker hebt, ga je dan ineens je borsten (laten) controleren als je zo’n hartje op Facebook ontwaart? Serieus, hoeveel vrouwen zouden dat doen?

 

Als je borstkanker hebt, helpen nog geen miljoen hartjes

 

Dus dames, zullen we dat semi-geheimzinnige gedoe met die hartjes op FB alsjeblieft vergeten, maar NIET vergeten om je borsten in de gaten te houden, want daar gaat het om! En ik denk dat we elkaar best wat duidelijker onder de neus mogen wrijven hoe belangrijk dat is. Bijvoorbeeld met deze afbeelding die duidelijk laat zien op welke signalen je moet letten. Zelf had ik deukjes in mijn borst en ik ben nog elke dag blij dat ik ergens gelezen had dat dat geen goed teken is…

 

 

P.S. En als ik nu toch bezig ben: laat je alsjeblieft ook niet gek maken door het telkens weer opduikende Facebook-bericht dat thermografie net zo effectief is om tumoren op te sporen als mammografie, want dat is pertinent NIET WAAR! Die Borstenbus, zoals Franska hem noemt, is er niet voor niets. Krijg je een oproep, gewoon gáán, afgesproken?

 

 

 

Caroline Griep is journalist en personal organizer. Ze schrijft over opgeruimd leven. In ruime zin. En over het op de rails houden van haar bestaan als zzp’er, emptynest-moeder en vrouw van 50+.

Fotografie portret: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs