Worden ze zomaar geronseld om in xtc-labs te komen werken. Gelukkig gaat de gemeente er wat tegen doen.
Ken je dat programma ‘Locked up abroad’? Zo niet: het zijn waargebeurde verhalen van mensen die in het buitenland in aanraking kwamen met drugs. Erin geluisd werden door dealers die ze lekker maakten met het geld dat ze ermee konden verdienen. Het leek wel een droom toen ze een paar keer succesvol drugs de grens over hadden gesmokkeld. Het grote geld stroomde binnen. Het ging zo makkelijk, dus waarom zouden ze stoppen? Elke avond konden ze uit eten, uitgaan in de meest luxe tenten, zelf veel drugs gebruiken, mooie auto’s kopen, de hele wereld rondreizen, en ze kregen veel respect van de mensen om zich heen… Tot pats boem, die droom kapot spatte omdat ze op het vliegveld opgepakt werden wegens drugssmokkel. Ja, dan heb je best een groot probleem als je in bijvoorbeeld Mexico achter de tralies gegooid wordt. En dan?
Bizar hoe ze toch altijd weer in die val trappen. Vaak zijn het mensen die op reis zijn en financiële tegenslagen hebben onderweg. Willen niet terug naar huis. Kunnen nergens heen om geld te vragen. En dan komen ze ‘toevallig’ iemand tegen in een bar die ze vertelt hoe ze al hun problemen kunnen oplossen. Die dealers weten hen natuurlijk ook wel uit te kiezen. Stiekem heel zielig. En een tikkie naïef. En oké, ook wel wat dom. Ik zit dan ook echt op het puntje van mijn stoel tegen het scherm te schreeuwen: ‘Geloof ze niet! Trap er niet in!’
Nu las ik dus vandaag dat studenten scheikunde en chemie in Nederland op grote schaal geronseld worden om te komen werken in xtc-labs. Het gaat zelfs zó ver dat criminelen zich inschrijven bij bepaalde studies om makkelijker contact te maken met deze studenten. ‘Er is bijna geen schooldirecteur te vinden die dat verschijnsel niet kent,’ aldus Arend van Hout, voorzitter van de stuurgroep Samen Weerbaar.
Ik moest meteen aan Locked up Abroad denken. Want rara welke studenten worden dan hoogstwaarschijnlijk geronseld? Ja, diegenen die zelf hun studie moeten betalen omdat ze het thuis niet zo breed hebben. Die naïeve jongeren die denken het een poosje te kunnen doen om genoeg geld te verdienen en er dan weer makkelijk mee te kunnen stoppen. Terwijl de waarheid wel heel anders is. Want als je eenmaal in het criminele circuit zit kom je er heel moeilijk weer uit.
Natuurlijk moeten we voorkomen dat dit studenten overkomt. Daarom is de provincie Gelderland afgelopen donderdag in gesprek gegaan
over de financiële middelen om een communicatiecampagne te starten. In deze campagne zouden lespakketten gemaakt worden waarmee studenten op de gevaren van deze criminele organisaties worden gewezen. Ook worden er filmpjes gemaakt van studenten die benaderd zijn door criminele bendes en hoe het is om in die criminele wereld te belanden. Het doel is dat de campagne binnen een paar maanden van start zal gaan.
Toevallig studeert mijn nichtje chemie en ik moet er niet aan denken dat dit haar zou overkomen… Ik hoop dat de campagne veel effect zal hebben en de studenten voor een hoop ellende zal behoeden.
Door: Danique van Leeuwenstijn
Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Samen met haar Britse vriend woont ze in het hartje van Londen. Zelf is ze gek op reizen, gezelligheid, koken, goede wijn, en vintage treasures.
Leestip
Heb jij de kerstboom al staan?
Heb jij de kerstboom al staan?
Nee joh, dat kan toch pas na Sinterklaas? 61%, 19 votes
19 votes61%
19 votes
Mij niet gezien, ik houd niet van kerst. 29%, 9 votes