Deze veelgebruikte medicijnen mag je niet zomaar mee de grens over nemen
Als je op vakantie gaat kun je probleemloos een paracetamolletje in je toilettas meenemen. Maar wist je dat sommige veelgebruikte medicijnen niet zomaar mee de grens over mogen?
Misschien ben jij een slechte slaper en kun je niet zonder je vertrouwde slaapmiddel, of slikt je puber Ritalin om z’n ADHD een beetje te beteugelen. Medicatie waar je dus niet zomaar zonder kunt en die je ook op je vakantieadres in het buitenland wil gebruiken. Alleen mag je medicijnen die onder de opiumwet vallen niet zomaar mee de grens over nemen.
Sterke pijnstillers, slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen en ADHD-middelen vallen allemaal onder deze opiumwet. Net als de veel gebruikte medicijnen lorazepam, oxazepam, temazepam, methylfenidaat, dexamfetamine, zolpidem, fentanyl, codeïne met paracetamol, oxycodon en diazepam. Om ze zonder problemen bij de douane mee te kunnen nemen heb je een officiële verklaring nodig en als je die niet bij je hebt is dat strafbaar.
Of je een verklaring nodig hebt hangt af van je vakantiebestemming. Ga je naar een land dat in het Schengengebied ligt, dan heb je een Schengenverklaring nodig. Die kun je zelf heel eenvoudig downloaden op de website van het Centraal Administratiekantoor (CAK) en door je huisarts laten onderteken en afstempelen met het unieke BIG-registratienummer. Deze verklaring mail je dan terug naar het CAK en binnen 4 weken (!) ontvang je dan via de mail een goedgekeurd-verklaring terug. Gebruik je meerdere medicijnen die onder de Opiumwet vallen dan heb je ook meerdere verklaringen nodig.
Maak je een reis buiten het Schengengebied naar een land dat meedoet aan het zogenaamde Apostilleverdrag, of verblijf je langer dan 90 dagen binnen het Schengengebied, dan is het een beetje ingewikkelder. Dan heb je een Engelstalige medicijnverklaring nodig die je bij de rechtbank moet legaliseren met een zogenaamde apostille. Dat is een stempel of een sticker waarmee je aan kunt tonen dat je verklaring echt is. Je mag zelf kiezen bij welke rechtbank je dat laat doen maar houd er rekening mee dat deze procedure behoorlijk wat tijd kost.
Ga je naar een land dat zowel buiten het Schengengebied als de Apostillelanden valt, dan moet je contact opnemen met de ambassade of het consulaat van het land waar je naartoe gaat. Zij kunnen je dan verder helpen.
Als je medicijnen slikt is het sowieso handig om bij je apotheek een medicijnpaspoort te laten maken. Het zal je toch gebeuren dat je je medicijnen onderweg verliest of naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan kun je in ieder geval laten zien wat je slikt. En neem je medicijnen altijd mee in de originele verpakking. Dat kan je een hoop tijd en gedoe bij de douane schelen.