De zomer is nog jong dus doe er je voordeel mee

 

Met de laatste feiten over zonnen en zonnebrandcrèmes.

 

 

  • Het is niet alleen maar kommer en kwel, een beetje zon op je lijf. Zo wordt door een reactie in de huid op ultraviolette straling van de zon vitamine D3 in je lichaam geactiveerd en die vitamine heb je nodig om calcium en fosfaat uit voeding te kunnen opnemen.
  • Nog een voordeeltje: de zon is goed voor de aanmaak van hormonen en verlicht bepaalde huidziekten zoals eczeem. Al geldt hiervoor wel dat het belangrijk is om te doseren.
  • Pigmentatie, oftewel het bruin worden van de huid, is een afweerreactie van de huid op ultraviolette straling van de zon. Een lage dosis kan je immuunsysteem aan, maar als er meer uva- of uvb-straling in je huid doordringt dan de cellen kunnen opruimen, ontstaat er schade aan eiwitten en genetisch materiaal.
  • De beschadiging van eiwitten als collageen en hyaluronzuur is de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige rimpels. Maar ernstiger dan een paar rimpels is dat deze verstoringen op lange termijn huidkanker kunnen veroorzaken. Eén op de vijf Nederlanders krijgt daar ergens in zijn leven mee te maken, terwijl de piek die veroorzaakt wordt door lichtzinnig zongedrag pas over tien tot vijftien jaar wordt verwacht.
  • Binnen Europa worden hoge eisen aan uv-filters in zonnebrandcrèmes gesteld en mogen alleen uv-filters die vooraf zijn goedgekeurd worden gebruikt.
  • Zonnebrandcrèmes bevatten die filters die het uv-licht absorberen. Daarnaast worden ook andere stoffen toegevoegd om bijvoorbeeld de uv-filters te ‘boosten’ of de crème beter smeerbaar te maken. Voor geen van deze stoffen lijkt bewijs te bestaan dat ze schadelijk kunnen zijn. De ingrediëntenlijst van een product is handig als je allergisch bent voor een bepaalde stof, maar die lijst helpt je niet bij het bepalen van de kwaliteit van de zonnebrandcrème.
  • Marketingtruc: sommige zonnebrandcrèmes, op basis van de mineralen zink- en titaniumoxide, worden in de markt gezet als ‘natuurlijk’. Maar ook deze filters hebben een chemische bewerking gehad want ze worden niet vanuit de natuur direct in een tube gestopt en zijn daarom ook niet beter of slechter dan de andere filters.
  • Ook aan de prijs voor een product kun je de kwaliteit niet aflezen. Een duurdere crème beschermt niet beter tegen uv-straling dan een goedkope, dus kies er gewoon een die je lekker vindt smeren.
  • Het KWF adviseert om op een zomerse dag elke twee uur opnieuw te smeren, met tenminste een factor 30.
  • Maar dat advies hangt ook af van de zonkracht en die kun je vinden op de site van het RIVM. Zonkracht is een schaal die aangeeft hoeveel ultraviolette straling de aarde bereikt. De zonkracht is het sterkst tussen 12.00 en 15.00 uur en daarom wordt geadviseerd tussen die tijden sowieso uit de zon te blijven.
  • Daarbij is je huidtype van belang, waarbij geldt dat een donkere of getinte huid de uv-straling beter tegenhoudt dan een lichte huid.
  • Scrubben of peelen voordat je op vakantie gaat om egaal bruin te worden? Juist niet, omdat je dan de natuurlijke barrière van de huid wegneemt.
  • Wat voor huid je ook hebt, je zonnebrandcrème is na een uur of twee in de zon sowieso wel uitgewerkt. Dat komt omdat de filters maar een bepaalde hoeveelheid uv-straling kunnen absorberen, waarna de werking afneemt.
  • Ook zweten, water en het schuren van kleding tasten de werking van de uv-filters aan.
  • De allerbeste oplossing? Uit de zon blijven!

 

Bron: de Volkskrant

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans