De tuin van Janny

 

En alles wat er bloeit en groeit dat Janny gebruikt voor de lekkerste maaltijden.

 

Oh, wat geniet ik van dit voorjaar. De hele dag staat mijn deur naar de tuin open. Nhaan loopt dan naar buiten als ze zin heeft en als het haar in de zon te warm wordt gaat ze naar binnen om op de koude keukenvloer af te koelen.

 

De geur van lindebloesem vind ik bedwelmend lekker en het lijkt wel of de geur dit jaar ook langer aanhoudt dan andere jaren. De appels en peren rijpen en ook de vijgen gaan de goeie kant op, dus je begrijpt, ik ben nu al aan het denken wat ik met de vruchten kan gaan doen als ze rijp zijn. Appelchutney, peren in siroop. De vijgen halen de inmaak waarschijnlijk niet, want er gaat niks boven een zelfgeplukte vijg, waar nooit een chemische spray bij in de buurt is geweest, zacht en warm van de zon, in vieren gesneden met geitenkaas of met serrano-ham. Mochten het er veel worden dan staat er ook nog een vijgenslof in de planning. Normaal lak ik deze af met wat zelfgemaakte bessengelei maar ik heb gisteren toevallig een pot granaatappelgelei op de kop getikt en ik kan niet wachten om die uit te proberen. Kort laten smelten, eventueel een druppeltje water of wijn erbij en dan over rode vruchten heen. Ze krijgen dan niet alleen een mooie glans maar ook net even wat meer diepte in smaak. Er staat ook een mispel, al weet ik nog niet zo goed wat ik daarmee ga doen. Gelei kan, likeur ook, maar de vruchten rotten snel en het is een delicate grens tussen laten liggen tot ze zacht genoeg zijn en niet laten rotten. Maar ik heb nog een paar maanden om te denken. Het wordt pas einde zomer tijd om ze te plukken.

 

Buiten eten is extra fijn. Ik eet toch altijd anders in de tuin dan aan tafel in huis. Lichter, eenvoudiger, zonder overigens aan smaak in te boeten. Ik maak in de zomer graag salades.

 

Klassieke groene salades als Ceasar en Nicoise of couscous- of taboulehsalades. Met lekker veel groene kruiden, rozijnen of gedroogde abrikozen en noten. Of risoni, de Italiaanse pastasoort die eruitziet als grote rijstkorrels. In Turkse winkels kun je die pastasoort overigens onder de naam orzo kopen. Ideaal met lekker veel knoflook, olijfolie, zongedroogde en gewone tomaatjes, basilicum en zwarte olijven. Maak trouwens altijd een grote bak want deze salades zijn prima te bewaren én heel handig om mee te nemen.  

 

Niets fijner ook dan fruit in het seizoen van de groenteman: bessen, kersen, watermeloen. Ik heb altijd schalen klaar staan. Kom ik niet in de verleiding iets anders te eten en grappig genoeg merk ik dat ik dan ook automatisch meer water drink. Gewoon uit de kraan hè. We hebben het beste water van Europa dus waarom uit flessen, tenzij je graag een bubbeltje wilt. En water met vitamines maak je heel makkelijk zelf hoor. Hoef je echt niet in flessen te kopen. Gewoon citroen erin, en munt voor het frisse smaakje. Wist je dat watermeloen heel lekker is in een kan water? Staat nog mooi ook. En… niet verder vertellen hoor… maar watermeloen is een wolf in schaapskleren. Gezond zeker, het bevat ijzer, calcium, lycopeen en betacaroteen, maar meloen doet meer. Het schijnt namelijk zo te zijn dat aminozuren citrulline en arginine dezelfde eigenschappen bezitten als de viagrapil… Ze bevorderen de productie van stikstofmonoxide, een verbinding die de bloedvaten in het lichaam ontspant. Ga je iets anders kijken naar mannen die dol zijn op watermeloen, toch?

 

 

 

 

 

 

Door: Janny van der Heijden

 

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters