Thelma & Louise blijft te gek om naar te kijken

 

Deze classic roadmovie hoort wat mij betreft ook gewoon bij de opvoeding van je dochter

 

 

Ping! Afgelopen donderdag een whatsappje van vriendin M. Of ik zin had om mee te gaan naar de film. Thelma & Louise, de filmklassieker uit 1991. Nou daar had ik zeker wel oren naar. Al was het alleen maar om net als in de nineties likkebaardend naar een piepjonge Brad Pitt te kunnen loeren. Mijn god, wat was dat een mooie man in die jaren.

 

 

Nou, daar zaten we dan, allebei uitgeblust na een lange dag werken, om 9 uur ’s avonds in de bios… Maar vanaf de eerste scène zat ik rechtop en was ik klaarwakker. Hoe de brave Thelma door haar vriendin Louise (die blik van Susan Sarandon….) meegenomen wordt om een weekendje weg te gaan. Thelma (hoe prachtig is Geena Davis?!) is getrouwd met een man die haar meer als zijn werkster dan als zijn echtgenote ziet en heeft wel zin in een leuke avond dansen in een bar. Maar dan krijgt deze short break een dramatische wending als ze in een dronken bui met een foute vent staat te zoenen die haar vervolgens probeert te verkrachten. Louise redt haar door hem neer te schieten, maar dan moeten de meiden uit handen van de politie proberen te blijven omdat die nooit zullen geloven dat Louise schoot uit noodweer.

 

 

Met de politie op hun hielen nemen ze onderweg de overheerlijke J.D. mee (gespeeld door Brad Pitt), die net uit de gevangenis komt en Thelma al zijn tips en trucs leert om aan geld te komen. En dat is wel nodig ook als hij opeens verdwenen is, waarna blijkt dat hij al het spaargeld van Louise gejat heeft.

 

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Geena Davis Institute (@geenadavisorg)


 

 

 

De film kwam weliswaar ruim dertig jaar geleden in de bios, maar is nog net zo actueel als toen. Toen werd hij gezien als feministisch, maar ik vind dat het verhaal van die Thelma en Louise anno nu gewoon hoort bij de opvoeding van onze dochters. Zodat die leren dat ze niet door een man over zich heen hoeven laten te lopen en zodat ze weten dat ze het heft ook in eigen hand kunnen nemen. Verplichte kost en superleuk om samen naar te kijken. In de bios, waar hij hier en daar nog steeds draait, of gewoon thuis door ‘m vanaf de bank te streamen via Pathé Thuis. 

 

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit