De nominaties voor de Annie M.G. Schmidtprijs – deel 2: Brigitte Kaandorp

 

Ik houd van mooie Nederlandse liedjes. Kon als kind al uren luisteren naar Frans Halsema, Jenny Arean en Conny Stuart en hun intieme gevoelige luisterliedjes die in het theater werden gezongen. 

 

Kleinkunst van de bovenste plank. En nog steeds luister ik graag naar liedjes die speciaal voor het theater zijn geschreven. Sinds 1992 bestaat daar de Annie M.G. Schmidtprijs voor die jaarlijks aan de tekstschrijver, componist en uitvoerend artiest van het mooiste liedje van het afgelopen theaterseizoen wordt uitgereikt. Op 30 maart wordt bekendgemaakt wie deze prijs wint. En omdat het zulke prachtige liedjes zijn besteed ik er graag even aandacht aan.

 

Het prachtige ‘Het is gebeurd’ van Brigitte Kaandorp uit haar voorstelling ‘Eh…’ bezorgt me keer op keer weer kippenvel. Brigitte zingt over een zeer lastig onderwerp, zelfmoord, en hoe het kan dat een moeder de wanhopige psychische strijd van haar zoon niet heeft gezien. 

 

Een liedje dat ze zingt vanuit het perspectief van de moeder. Hartverscheurend mooi en zo verschrikkelijk aangrijpend. Bij mij ging de tekst van ‘Het is gebeurd’ echt onder mijn huid zitten. Misschien kan het nummer het taboe rond zelfmoord een beetje verder doorbreken en het beladen onderwerp bespreekbaar maken.

 

 

Denk je aan zelfmoord? Zoek hulp. Bel 0900 – 0113 of kijk op www.113.nl

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit