De meest kleurrijke momenten van Philip

 

Gisteren maakte Buckingham Palace bekend dat prins Philip is overleden.

 

 

Over twee maanden zou de oudste royal van de familie de 100 jaar halen, zelf zei hij altijd al geen enkele intentie te hebben om dat te halen.

 

Door The Crown heb ik het gevoel dat ik hem een beetje kende. Zijn boevenpraktijken, zijn dwarse streken, maar tot in the end ook zijn enorme loyaliteit aan de kroon en aan Elizabeth. Het was een opmerkelijke man met kleurrijke hoogtepunten, wat ook niet anders kan als je als Britse royal liever zwarte koffie dan thee drinkt (en nog 10 hele leuke feiten over Philip).

 

1. Mooi leven op Malta

Na hun bruiloft woonden koningin Elizabeth en prins Philip een jaar op Malta, waar hij voor de marine werkte. Insiders zeggen dat dit misschien wel de gelukkigste tijd van hun huwelijk was. Ze waren 76 jaar getrouwd. 

 

2. Nogal uitgesproken

Prins Philip had een ietwat bot imago en kwam vaak in het nieuws door zijn opmerkelijke uitspraken. Vaak waren ze grappig, soms gingen ze veel te ver. Zijn familie werd hierbij absoluut niet ontzien. Zo zei hij over zijn lievelingsdochter Anne: ‘Als het geen scheten laat of hooi eet, is ze niet geïnteresseerd.’ Anne is nogal een paardenliefhebber.

 

3. De cijfers

Prins Philip maakte meer dan 5000 vlieguren, had in zijn functie als royal 22.000 afspraken, was beschermeling van 780 organisaties, ging pas met pensioen toen hij 95 jaar was, sloeg nog met zijn Range Rover over de kop toen hij 97 jaar was en bezocht 637 keer het buitenland.

 

4. Lief voor Lady Di

De vader van Charles ontfermde zich het meest over prinses Diana, dat zagen we al even in The Crown. In het echte leven schijnt dit nog meer geweest te zijn, ook na het huwelijk van zijn zoon en Diana.

 

5. In zijn vrije tijd

De hertog van Edinburgh hield van veel dingen. Zo speelde hij vroeger polo, was hij een behoorlijk begaafde schilder en verzamelde hij politieke cartoons. Hij was trouwens weinig onder de indruk van de beeltenissen die van hem zelf werden gemaakt, zo riep hij eens: ‘Is this me? I bloody well hope not.’

 

In de UK draagt hij de veelzeggende bijnaam de Iron Duke. Philip werd op 10 juni 1921 op een keukentafel geboren als prins van Griekenland en Denemarken op Corfu. Hij overleed gisteren op 99-jarige leeftijd op Windsor Castle.

 

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans