De leukste adresjes op Texel die je wilt kennen

 

Ze noemen het ook wel ‘het Ibiza van het noorden’. Die vergelijking zie ik nog niet helemaal (maar hij klinkt wel lekker), maar dat Texel leuk is, daar ben ik wel over uit.

 

En lekker dichtbij, dat is ook nog wel eens prettig. Want je hebt wél het idee er even tussenuit te zijn maar je bent er zo binnen een paar uur. En nu het zonnetje zich steeds meer laat zien, is dit misschien wel het laatste zetje dat je nodig hebt voor je een weekendje Texel boekt. Check hier de leukste adresjes die je dan zeker niet wilt overslaan. Wow, we’re going to Texel. Nú al een hit, kan ik je vertellen.

 

 

Bij Jef

Herenstraat 34, Den Hoorn – bijjef.nl

Een beetje tricky is het misschien wel, meteen met m’n favo tip in huis vallen. Maar heb ik in ieder geval je aandacht. Bij deze spot in Den Hoorn kan je logeren, wat een aanrader is, maar wat je móet doen is hier eten. Echt, ik durf bijna wel te stellen ze hier het lekkerste eten van het eiland serveren en ze hebben er veel lokale producten zoals Texels zuiglam. À la carte is een optie, maar het beste is om hier gewoon all out te gaan. Inclusief wijnarrangement uiteraard, want op die wijnkaart hier werd ik spontaan verliefd. Een nadeel? Vooruit dan, echt onontdekt is dit niet meer. Reserveren aan te raden dus en fingers crossed als je last-minute nog een tafeltje wilt.

 

 

Vibes Streetfood Bar

Weverstraat 39, Den Burg – vibesfoodbar.com

Ook hippe tenten hebben ze hier. Niet veel, maar dit is er absoluut eentje van. Ideaal dus tijdens borreltijd, met een van de grote borrelplateaus en een Texels Skuumkoppe. Of een G&T, wat jij wilt natuurlijk. Ze staan hier bekend om de (riante) burgers, dus heb je ’s avonds zin in een snelle hap die misschien niet het gezondst is maar wél lekker: hier moet je zijn.

 

 

Paal 17 Aan Zee

Ruijslaan 94, De Koog – paal17.com

Texel bezoeken zonder het strand gezien te hebben is een no go natuurlijk – en ook best lastig om te doen, want ons Ibiza is best aan de kleine kant. En ben je nou op het strand, bezoek dan zeker deze strandtent. Groot pluspunt: de strandtenten hier zijn héél wat betaalbaarder dan die op het Spaanse Ibiza. Beter voor de financiële situatie dus en het eten hier is ook nog eens erg lekker. Maar ik geniet nog het meest van het uitzicht, de zee en het strand met een goed glas wijn. Ja, ook die hebben ze hier. Handig: ze zijn het hele jaar open.

 

 

Camp Silver

Eendenkooiweg 2, Oosterend – campsilver.nl

Even een disclaimer vooraf: dit is niet voor de luxepaardjes onder ons. Wél heel leuk als je meer het outdoortypje bent. Bij Camp Silver kampeer je namelijk in de natuur, in een Amerikaanse Airstream. Dus rustig maar, je hoeft zelf niet je tent op te zetten. Want eerlijk: hoe vaak ik ook ben wezen kamperen (weekend Lowlands telt als kamperen, toch?), dat blijft me toch een hels karwei. En deze Airstreams zijn wel behoorlijk luxe ingericht, je waant je dus wel een beetje in een hotelkamer. Leukste aanrader voor een romantische getaway. En boek dan het liefst ook de Airstream die een privésauna heeft. Heb je verdiend.

 

 

Lokaal 16

Gravenstraat 16, Den Burg – lokaal16.nl

Ik ben thuis nooit zo van het ontbijten (jaja, dat is slecht voor je, I know), maar tijdens een weekend weg maak ik er vaak wel een uitje van. En dan zijn plekken als Lokaal 16 altijd waar ik wil eindigen. Leuke huiskamersfeer, verse shakes en broodjes zo luxe en uitgebreid als je zelf wilt. Ook open voor lunch trouwens. Heb je haast? No worries, je kan hier alles to go meenemen.

 

 

Restaurant ’t Pakhuus

Haven 8, Oudeschild – pakhuus.com

Visliefhebbers verzamelen. Dit is op Texel namelijk jullie clubhuis. Midden in de oude haven in Oudeschild vind je dit restaurant en versere vis krijg je bijna niet. De oesters en andere schelpdieren liggen zelfs al op je te wachten in het grote aquarium midden in het restaurant. ’t Pakhuus is ook open voor lunch, maar het leukste is om hier uitgebreid een avondje te gaan tafelen. Je kan tot negen gangen doen, waarna je waarschijnlijk tonnetje rond naar buiten gaat, maar geloof me: het is het allemaal waard. Mocht je overdag in Oudeschild zijn, pak dan zeker ook de Oude Vismarkt mee.

 

 

Strandpaviljoen Vijftien

Westerslag 5, Den Burg – paal15texel.nl

Even opletten: deze spot is geopend van maart tot en met eind oktober. Nu zou ik eerlijk gezegd niet weten waarom je buiten die maanden per se naar Texel zou willen (ja sorry, maar met een zonnetje is het hier wel zóveel leuker), maar je weet maar nooit. Er hangt hier altijd een hele relaxte sfeer en zeker als je met kids bent is dit een heel fijne plek. Ook wel zo fijn: de hele kaart kan vanaf 11.00 uur de hele dag besteld worden. Kijk, als late luncher ben ik daar blij mee. En mocht het nou toch niet zo zonnig zijn: binnen zit je hier ook goed.

 

Freya de Texelse Bodega

Gravenstraat 4, Den Burg – 0222 321 214

Een heel knus, gezellig en lief restaurantje waar ze wekelijks een ander driegangenmenu serveren. Lekker ouderwets (geen website), maar vanwege de kleine ruimte wel aan te raden om te reserveren. Het is voornamelijk de Franse keuken wat je hier tegenkomt, maar wel met Texelse producten gemaakt. Elke keer een kleine kaart dus, maar elk gerecht is een culinair feestje op je bord en elk glas wijn (en ze hebben hier véél goede) een feestje in je glas. Dit is mijn standaard go to wanneer ik op Texel ben.

 

Mocht je nog meer leuke adresjes hebben die hier niet bij staan: help ya sister out. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe inside tips namelijk (daarom deel ik ze ook met liefde met jullie). Een tip die ik nog wel even moet noemen en die ik zelf nog niet heb uitgeprobeerd: het skydiven. Ja, daar zit je dus helemaal goed voor op Texel, maar… Ik. Durf. Niet. Dus mocht jij dat wel hebben gedaan en het zó leuk hebben gevonden (en het hebben overleefd zonder beschadigingen, dat is ook een pre), dan wil ik graag je verslag horen.

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer