De kritiek op Blonde

blonde marilyn monroe

 

Eindelijk ging-ie in première: Blonde op Netflix, een film over Marilyn Monroe met Ana de Armas in de hoofdrol.

.

 

Warning: spoilers over de film Blonde en inhoud over seksueel misbruik.

 

Er werd de afgelopen maanden al veel over gesproken, bijvoorbeeld omdat dit de eerste Netflixfilm zou worden die het label ‘adult only’ zou krijgen. Dit vanwege de grote hoeveelheid naakt en seksueel misbruik. De mensen die destijds al hun kritiek uitten lijken gelijk te hebben gekregen met Blonde: de film wordt unaniem de grond in geboord.

 

Wat het grootste probleem is met Blonde? Netflix heeft het de markt opgebracht alsof het een biopic zou zijn, in hetzelfde straatje als Elvis en bijvoorbeeld Rocket Man over Elton John. Maar dat is absoluut niet waar: Blonde is gebaseerd op het gelijknamige boek dat is geschreven door Joyce Carol Oates. Dit boek bevat een fictief verhaal door de ogen van de schrijfster: hoe zij zich inbeeldde dat het leven van de iconische Hollywoodster eruitzag. Er is dus nergens een factcheck gedaan of een poging gedaan om de waarheid te laten zien.

 

En dat vinden kijkers afschuwelijk: Marilyn Monroe was een superster met een tragisch leven, die veel te vroeg aan haar einde is gekomen. Velen vinden dan ook dat deze film de zoveelste uitbuiting is van haar persoon, en walgen ervan dat mensen non-stop postuum een slaatje uit haar willen slaan. Side note: dit was dezelfde kritiek die Kim Kardashian kreeg toen ze koste wat kost dé jurk van Marilyn Monroe aan moest trekken bij het Met Gala van dit jaar. Steph Herold, onderzoeker aan de Universiteit van Californië, zei over de film: ‘Ik had de extreme pech om Blonde op Netflix te hebben gezien en ik kan je vertellen dat deze film zo antiabortus is, zo seksistisch en zo uitbuitend. Ik kan het niet nog minder níet aanraden. Kijk dit niet. De abortusscènes in het bijzonder zijn verschrikkelijk, maar dat is de hele film.’

 

En ik moet zeggen dat ik bepaalde scènes ook vrij heftig vind, zoals de scène waar Herold het over heeft: waarin Marilyn Monroe wordt gedwongen een abortus te doen en waarin ze verschrikkelijk overstuur is omdat ze van gedachten zou zijn veranderd en vervolgens hallucinaties krijgt van een huilende baby in haar vroegere huis, dat in vlammen opgaat. Dat vind ik nogal pittige situaties om te schetsen over een persoon die in haar leven al genoeg heeft meegemaakt (en die destijds al genoeg rotzooi van de media over zich heen kreeg), zeker aangezien het niet op waarheid is gebaseerd.

 

Net zoals de scène waarin we Marilyn Monroe twee minuten lang orale seks zien geven aan ‘Mr. President’ (met een behoorlijke gelijkenis van John F. Kennedy), terwijl we naar haar innerlijke monoloog aan het luisteren zijn. Wederom een vrij heftige situatie waarvan nul bewijs is dat dit echt zo is gebeurd. De geruchten gaan al jarenlang dat Marilyn Monroe een verhouding had met John F. Kennedy, maar het enige wat we echt zeker weten is dat ze elkaar slechts vier keer hebben ontmoet — en dat was elke keer in het bijzijn van anderen.

 

Marilyn Monroe overleed op 4 augustus 1962. Dat is al een behoorlijke tijd geleden, lang genoeg zodat veel jonge mensen geen idee hebben hoe haar leven er daadwerkelijk uitzag. Er zijn genoeg (jonge) mensen die deze Netflixfilm kijken, niet hun eigen research doen en maar aannemen dat deze film inderdaad haar leven beschrijft en zich er totaal niet van bewust zijn dat het gebaseerd is op een fictief boek. Het was zo’n iconische, boeiende en prachtige vrouw; waarom kon er geen respectvolle film worden gemaakt over wie zij écht was?

 

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer